Tudnivalók a 2016 évi Szakmai gyakorlat elvégzéséről

A szakmai gyakorlat időtartama a Mérnökinformatikus és Gazdaságinformatikus alapképzési szakokon 2014. szeptemberében, míg ezen mesterképzési szakokon 2015. januárjában változott.

Az időtartamok és a gyakorlat végzésének feltételei a különböző szakokon:

 • Villamosmérnöki B.Sc. szakon legalább 6 hét (240 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mellyel a karnak együttműködési megállapodása van és a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. A szakmai gyakorlat csak intézményen (BME-n) kívül végezhető.
 • Mérnökinformatikus B.Sc. szakon 2014. szeptembere előtt kezdett hallgatók esetén legalább 6 hét (240 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mellyel a karnak együttműködési megállapodása van és a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. A szakmai gyakorlat csak intézményen (BME-n) kívül végezhető.
 • Mérnökinformatikus B.Sc. szakon 2014. szeptemberétől kezdett hallgatók esetén legalább 8 hét (320 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mellyel a karnak együttműködési megállapodása van és a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.
 • Villamosmérnöki M.Sc. szakon legalább 4 hét (160 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mely a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Együttműködési megállapodás megléte a karral nem követelmény, opcionális. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.
 • Egészségügyi mérnöki M.Sc. szakon legalább 4 hét (160 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mely a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Együttműködési megállapodás megléte a karral nem követelmény, opcionális. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.
 • Mérnökinformatikus M.Sc. szakon 2015. januárja előtt kezdett hallgatók esetén legalább 4 hét (160 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mely a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Együttműködési megállapodás megléte a karral nem követelmény, opcionális. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.
 • Mérnökinformatikus M.Sc. szakon 2015. januárjától kezdett hallgatók esetén legalább 6 hét (240 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mellyel a karnak együttműködési megállapodása van és a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.
 • Gazdaságinformatikus M.Sc. szakon 2015. januárja előtt kezdett hallgatók esetén legalább 4 hét (160 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mely a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. Együttműködési megállapodás megléte a karral nem követelmény, opcionális. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.
 • Gazdaságinformatikus M.Sc. szakon 2015. januárjától kezdett hallgatók esetén legalább 6 hét (240 munkaóra). A gyakorlat csak olyan gyakorlóhelyen végezhető, mellyel a karnak együttműködési megállapodása van és a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt. A szakmai gyakorlat intézményen (BME-n) kívül és belül egyaránt végezhető.

A szakmai gyakorlatra a javasolt kezdési időpont: június 27. A szakmai gyakorlat szabályzat 5. pontjában foglalt időpontok szerint végezhető egyben vagy részletekben. Szorgalmi időszakban maximum heti 20 óra gyakorlati munka végezhető. Tanszékek a heti maximumra szigorúbb követelményeket is szabhatnak.

A szakmai gyakorlat elfogadásának feltételei:

 1. 15-20 oldalas beszámoló a végzett munkáról
 2. Napi bontású, a külső konzulenssel hitelesített munkanapló
 3. A külső konzulens által készített értékelő jelentés (5. melléklet)

A szakmai gyakorlat helyszínei és témái a szakirány gondozó tanszék honlapján a félév közepétől megtekinthetők. A tanszéki témákra a tanszéki szakmai gyakorlat felelősnél kell jelentkezni (3.sz. és 4.sz. melléklet) legkésőbb a gyakorlat megkezdése előtt két héttel. A szakmai gyakorlat felelősnél kell jelezni az esetleges nyári kollégiumi igényt is.

A Neptunon a specializációnak/ágazatnak megfelelő Szakmai gyakorlat tantárgyat kell felvenni az őszi félévben.

Iskolaszövetkezeten keresztül végzett szakmai gyakorlat feltételei:

 • A gyakorlat valós helyszínével, a szakmai gyakorlóhellyel együttműködési megállapodása kell, hogy legyen a karnak, ha az adott képzés megköveteli, illetve meg kell kötni, ha nincs.
 • A feladatlapot a szakmai gyakorlóhely tölti ki a témaleírással a tanszéki felelős jóváhagyásával, ellenőrzésével, ahogy eddig is; és azt a gyakorlóhely szignózza (nem az iskolaszövetkezet).
 • Az igazolólapot a gyakorlat elvégzéséről és a munka értékeléséről a gyakorlóhely tölti ki és szignózza.
 • A napi bontású munkanaplót szintén a gyakorlóhely szignózza.
 • A munkaszerződést az iskolaszövetkezet köti és a juttatást is az iskolaszövetkezet biztosítja.

Saját gyakorlóhelyen végzendő szakmai gyakorlat és egyéb problémás esetekben először a kari szakmai gyakorlat felelőshöz (dr. Krammer Olivér krammer@ett.bme.hu) kell fordulni a gyakorlat megkezdése előtt legalább 1 hónappal. Az 1.sz. kérelem leadásának határideje a nyári időszakra 2016. július 4. A kérelem beküldhető elektronikusan, beszkennelve az aláírt változatot.