IEEE szerzői szeminárium

2023. május 31.

IEEE szerzői szeminárium hibrid (online és jelenlét)

Dátum: 2023. május 31.

Időpont: 15.00 óra

Helyszín: Óbudai Egyetem

Regisztráció:

https://registerieeexplore.wufoo.com/forms/plvgdme08anfci/

Tanulmányi verseny díjátadó

2023. június 1.

Tanulmányi verseny díjátadó június 1-én 17:00-tól az IB023 VIK Tanácsteremben! Az érintett hallgatók e-mailben értesítést kapnak!

Karikó Katalin előadása

2023. június 2.

Karikó Katalin 2023. június 2. (péntek) 14:00 órakor a BME Q épületének Simonyi Károly előadótermében kezdődő előadására a BME regisztrációs felületén lehet jelentkezni május 30-ig.

https://www.bme.hu/hirek/20230504/Kariko_Katalin_eloadasa_a_Muegyetemen_az_mRNS_terapia_kifejleszteserol

Muriel Medard (MIT) előadás

2023. június 2.

Professor Muriel Medard, from the Massachusetts Institute of Technology, honorary doctor of the BME, will give a lecture titled "Universal decoding - revisiting the need for standardization in error-correcting codes"

on June 2, 2023, at 16:00, in room Q1 (Simonyi room)

Please indicate your intention to attend: https://forms.office.com/e/Z8zshkSufH

The summary of the presentation is:

While 5G has provided some notable successes in introducing new technologies, such as millimeter wave and adoption of massive multi-input multi-output (MIMO), many of the above desiderata have been pushed at this stage to 6G. The causes of these unrealized ambitions are varied, but much can be attributed to the fact that the architecture of 5G remains patterned after previous generations, an overlay of many quasi-sedimentary layers of successive legacies, from conventional suboptimal modulations, to interleaving over channels, to being limited to a small number of long-and low-rate physical layer codes such as LDPCs, to hybrid ARQ and ARQ repetition at the MAC and transport layers.

5G has often resorted to increasing bandwidth to mask the inefficiencies of these legacy issues by running systems in fast forward.

Paradoxically, these multiple layers have not led to a finely granular design that enables innovation in various subcomponents. The different sublayers, often harking to old technology that was developed for other settings, are too numerous and complex to allow real co-design and optimization. Current standards practices have tended to have highly prescriptive solutions for the different components of networks that suffer from the drawbacks of separate design while still proposing monolithic solutions that lack adaptability

 

We propose in this talk a modular approach that may resolve the current logjam. While ORAN has made significant strides in modularizing management systems, physical layers remain constrained by an architecture that does not correspond or respond to current technology.

Our principles are borrowed from the successful approach of creating new interfaces and APIs to general units. In a manner akin to having a call to a general processing unit (GPU), we propose to organize systems according to units that fulfill a purpose, in a way that enables each unit to be modular, to permit incorporation of new technologies without undue obstacles.

UNKP konferencia

2023. június 7.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) a Kormány által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram. A Műegyetemen a 2022/2023-as tanévben közel 239 pályázó részesült a program nyújtotta támogatásból. Nekik ad alkalmat a „A jövő Te vagy!” – ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen című nagyszabású egyetemi rendezvény a bemutatkozásra.

Egyetemünk ÚNKP konferenciájának célja, hogy ösztöndíjasaink előadásokban mutassák be széles palettán megvalósított kutatásaikat és az ösztöndíjas támogatással elért kutatási eredményeiket. A konferencia széles kutatási spektrumot ölel át. A 19 tematikusan szervezett szakmai szekció témája a műszaki tudományoktól kezdve, a természet-, az informatikai- és társadalomtudományokon át az építőművészetekig terjed. A konferencia június 7-én délelőtt 10 óra és délután 16 óra között online keretek között zajlik majd, Microsoft Teams alkalmazáson keresztül, szakterületi szekciók szerint.

https://unkpkonferencia.bme.hu/

BME Innovációs Nap

2023. június 8. – 2023. június 9.

Az idén 2023. június 8-9-én kerül megrendezésre a BME Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ szervezésében a BME Innovációs Nap és II. Kompetenciavásár.

A rendezvény első napja már több éves hagyományra visszatekintő esemény a Műegyetem életében. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is különleges szakmai programokkal, érdekes panelbeszélgetésekkel, aktuális kutatás- fejlesztési hírekkel és a legfrissebb innovációs trendekkel és tudnivalókkal várják a szervezők az innovációs téma iránt érdeklődőket. Az eseményen részt vesznek az egyetem vezetői, szakemberei, a BME legfontosabb ipari partnerei, valamint az eddigi gyakorlattól eltérően a szervezők az idén várják az érdeklődő hallgatókat is az Innovációs Nap programjain.

https://innovacio.bme.hu/innovacios-nap_2023/

Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium Workshop 2023

2023. június 9.

Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium Workshop 2023

2023. június 9., péntek, 13:00-17:00

BME I épület, földszint, IE.007-es terem

(1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.)

Regisztráció: https://forms.office.com/e/XHkn7ymurJű

A rendezvényen a 2020-ban indult Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium kutatói beszámolnak a legújabb kutatási eredményeikről

Tervezett program:

13:00 Megnyitó

Charaf Hassan, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Lengyel László, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

 

13:10 A Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium felépítése és célkitűzései

Domokos Péter, Wigner Fizikai Kutatóközpont

 

13:20 A Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium szakmai eredményei

Imre Sándor, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 

13:30 A KNL hat projektjének bemutatása

 

WP1 Kvantumkommunikációs hálózat megvalósítása

Bacsárdi László, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

 

WP2 Kvantuminterfészek

Gali Ádám, Wigner Fizikai Kutatóközpont

 

WP3 Szilárdtestfizikai alapú kvantumbit-tárolók fejlesztése

Simon Ferenc, BME Természettudományi Kar

 

WP4 Optikai kvantuminformatikai laboratórium kiépítése

Vattay Gábor, ELTE Természettudományi Kar

 

WP5 Kvantumszámítás és kvantumrendszerek szimulációja

Kiss Tamás, Wigner Fizikai Kutatóközpont

 

WP6 Szoftvertechnológia kvantumszámítógépekhez

Kozsik Tamás, ELTE Informatikai Kar

 

14:30-15:00 kávészünet

 

15:00-16:00 Poszterszekció, 1. rész (páratlan számú poszterek)

16:00-17:00 Poszterszekció, 2. rész (páros számú poszterek)

Együtt-6ó - VIK kutatócsoportok találkozója

2023. június 12. – 2023. június 14.

2023-ban is megszervezzük a VIK kutatócsoportok találkozóját EGYÜTT-6Ó címmel, melynek időpontja:

2023. június 12. hétfő 8.00-16.00

2023. június 14. szerda 10.00-16.00

2023. június 15. csütörtök 8.00-14.00

Save the Date, részletek hamarosan!

(Június 13. kedden nincs rendezvény!)

A ChatGPT-ről közérthetően

2023. június 12.

Érdekli a ChatGPT? Informatikai és műszaki háttértudás nélkül is bővítheti ismereteit, aki részt vesz a BME előadásán június 12-én.

Mindenkinek szól az ismeretterjesztő délután, amelyen a BME Simonyi előadótermében június 12-én 16 órától a BME oktatói megmutatják a ChatGPT működését és használatát. Majd demonstrálják, hogyan kérdezhetjük a ChatGPT-t és a bemutató során átadják a szót a mesterséges intelligenciának. Az új technológia többek között kertészeti tanácsot ad, receptet ír vagy önéletrajzot szerkeszt, de az előadóktól azt is megtudhatjuk, mikor nem hitelesek a számítógép válaszai. Vajon elveszi a munkahelyeket vagy új szakterületeket eredményez a ChatGPT? Hogyan alakítja át a munkaerőpiacot ez az új technológia? Ezek a kérdéseket is felvetik az előadók, bemutatva a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci, társadalmi hatásait és etikai vonatkozásait. Az előadók örömmel várják a hallgatóság kérdéseit is az előadás során.

Időpont: 2023. június 12. (hétfő) 16:00-17:00

Helyszín: BME Q épület (Magyar tudósok körútja 3.) Simonyi előadóterem (Q1)

Regisztráció: www.regisztracio.bme.hu/chatgpt

Regisztrációs határidő 2023. június 8. (csütörtök) 20 óra

 

A rendezvényt a közösségi tudomány jegyében, az Újbuda Önkormányzattal elindított együttműködés részeként, a kerületi lakosságot tájékoztató tudományos ismeretterjesztő programként szervezi a Műegyetem. 

Diplomaátadó ünnepség

2023. szeptember 15.

További részletek hamarosan...