Okos város BME módra

2015. július 22.

Budapest Smart City - Új regionális kiválósági központ létrehozására kapott EU-s támogatást a Műegyetem az okos városok témakörében

A Horizon 2020 Teaming EU-s kutatási program keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) három konzorciumi társával együttesen közel 400 ezer euro támogatást kapott egy, a BME bázisán megvalósítandó okos város ( smart city) kiválósági központ létrehozására. A konzorciumi partnerek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ( SZTNH ), valamint a Fraunhofer Fokus (Berlin) és az Urban Software Institute (Chemnitz).
A két fázisból álló pályázat célja kiválósági központok létrehozása vezető európai intézmények segítségével az alacsonyabb K+F+I teljesítményű országokban. A Smartpolis elnevezésű pályázat első szakasza jövő év májusában zárul. A Horizon 2020 Teaming pályázat második fázisában a legjobb pályázatok további 15-20 millió euro közötti támogatást kaphatnak.

Jól ismert, hogy a városok a gazdaság és a társadalom kiemelt szereplőivé váltak, elsősorban az urbanizáció és a tudásintenzív gazdaság kialakulása, valamint az egyre növekvő fogyasztás és károsanyag  kibocsátás miatt. Az EU célkitűzése a gazdasági prosperitás elérése oly módon is, hogy a fejlesztések egy jelentős hányadát fókuszálja az integrált és üzletileg is fenntartható okos városi megoldásokra kiemelten az energetika, a mobilitás és az infokommunikáció területén.

A BME rendelkezik mindazokkal a multidiszciplináris tudományos és technológiai ismeretekkel, amelyek egy okos város szakmai kiválósági központ létrehozásához szükségesek. A külföldi partnerek jelentős nemzetközi elismertséggel rendelkeznek, és így hozzájárulhatnak a szükséges know-how átadásához. A konzorcium vezetője az SZTNH, mely a szellemi tulajdon védelmének, illetve hasznosításának támogatása területén bír tapasztalatokkal, elősegítve az akadémiai világ és az ipar együttműködését.

A projekt két részből áll. Az első 12 hónapban olyan üzleti tervet kell kidolgozni, amely bizonyítja, hogy a létrehozandó központ mind a hazai, mind a regionális okos város fejlesztésekhez jelentős szakmai hozzájárulást tud biztosítani. Erre azért is szükség van, mert régiónk az okos városok kiépítése terén nem tartozik Európa élvonalához. Ezt felismerve, átfogó kormányprogram készül e terület fejlesztésére. A megvalósításban a létrejövő regionális okos város kiválósági központ meghatározó szerepet kaphat. Szándékunk szerint a központ szorosan együttműködik majd a kormány Fokozatváltás a felsőoktatásban c. stratégiai anyagában megfogalmazott , a közeljövőben létrehozandó Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központtal.

A projekt második fázisában a kidolgozott üzleti tervek alapján kilenc pályázat nyerhet. A nyertes pályázatok létrehozhatják a központot és elindíthatják a tevékenységüket, 5-7 évig jelentős EU-s támogatást kapva. A második pályázati forduló megnyeréséhez jelentős hazai kormányzati forrást is biztosítani szükséges.