Gratulálunk!

2024. június 10.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) huszonnyolc tagú Szenátusa 2024. június 10-én 13 órakor ült össze, hogy meghallgassa a rektori tisztségre pályázók 10-10 perces előadását és titkos szavazással döntsön a pályázatokról. A két pályázó Kiss Rita, akadémikus, egyetemi tanár, a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék vezetője és Charaf Hassan, egyetemi tanár, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja volt.

A legtöbb szavazatot Charaf Hassan kapta, így ő vált rektorjelöltté.

A rektori kinevezéshez szükséges a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium egyetértése, majd a miniszter javaslatára a Köztársasági Elnök nevezi ki rektorrá a jelöltet. 

https://www.bme.hu/hirek/20240610/Charaf_Hassant_valasztotta_rektorjeloltnek_a_Muegyetem_szenatusa

Részletek Chara Hassan rektorjelölt úrnak,  a Szenátus ülésén elmondott beszédből:

"....

Mindannyian tudjuk, hogy az egyetem nehéz helyzetbe került. Erre a helyzetre közösen kell megoldást találnunk, mégpedig a közeljövőben. Új működésmódra kell áttérnünk.

Az elmúlt időszakban – még az utóbbi napokban is – ezzel az útkereséssel kapcsolatban folyamatosan felvetődött az egyetem autonómiájának kérdése. Sokan aggódnak – jogosan –, hogy ezt elveszíthetjük. Szeretnék ezzel kapcsolatosan nagyon világosan fogalmazni, és egyértelmű lenni.

 

AZ AUTONÓMIÁNKAT AKKOR FOGJUK ELVESZÍTENI, HA NEM CSELEKSZÜNK, HANEM MÁSOK FOGNAK HELYETTÜNK!

 

Ebben a teremben mindenki nagyon jól tudja és érzi, hogy az egyetem működése a jelenlegi formában nem folytatható. Ez a működési modell szinte gátja minden fejlődésnek, de még a szinten tartásnak is.

Az államháztartási törvény, a vagyonkezelési és központosított közbeszerzési szabályok, a kellő finanszírozás hiánya megfojtanak minket, nem teszik lehetővé az ésszerű  gazdálkodást, gátjai a versenyképességnek.

 

Nézzünk egymásra és valljuk be őszintén, hogy a mi problémáink számunkra a legfontosabbak! Nem hiszek abban, hogy mások fogják a  megoldást megtalálni a mi érdekünkben. Össze kell fogjunk. Minden BME polgár, volt és jelenlegi, közös ügye és felelőssége, hogy erős és megkerülhetetlen, a hagyományainkhoz méltó műegyetem maradjunk! Több jó lehetőség van előttünk, ezeknek a részleteit ki kell dolgoznunk mihamarabb és Együtt, közösen kell választanunk! "