Gyászolunk!

2023. október 30.

Elhunyt  Németh Károly (1940-2023), a VET oktatója

 

Búcsúzunk kedves kollégánktól, a Villamos Energetika Tanszék kitűnő oktatójától, hallgatók generációinak Karcsi Bácsijától, arany- és gyémántokleveles villamosmérnöktől, címzetes egyetemi docenstől.

Németh Károly a Bláthy Ottó Erősáramú Ipari Technikum elvégzése után 1963-ban szerzett a BME-n villamosmérnöki oklevelet. 2005-ig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Villamos Gépek, majd Villamos Gépek és Hajtások, illetve Villamos Energetika Tanszéken. Részt vett a Villamos gépek és a Villamos gépek tervezése tantárgyak oktatásában és a hozzájuk kapcsolódó más tárgyak tantermi és laboratóriumi gyakorlatainak vezetésében. Hosszú évekig fejlesztette és oktatta a Villamos gépek és hajtások modellezése és számítógépes szimulációja című tantárgyat. Számos jegyzet és szakcikk társszerzője. Szakmai munkájáért a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Déri-díjában és Nívódíjában részesült.

Kutató munkájának fő területe a villamos gépek számítógéppel segített tervezése és üzemtani vizsgálata, szinkron és aszinkron gépek tranziens viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata, járművillamossági gépek tesztelésére szolgáló eszközök és berendezések fejlesztése és építése, véges elemes módszerek alkalmazása villamos gépek tervezésében.

1997-óta félállásban dolgozott az AMC Europe Kft. hajtástechnikai vállalatnál, ahol a szinkron és aszinkron gépes digitális szervóhajtások fejlesztésében vett részt, a villamos gépekkel kapcsolatos kérdésekkel és különböző szabályozástechnikai problémákkal, azok számítógépes szimulációjával foglalkozott. Tudása, tapasztalata, alapossága és kitartása nagyban segítette a cég tevékenységét.

Nagyon jó baráti kapcsolatot alakított ki kollégáival, tenisz partnereivel és vitorlázó társaival. Széles szakirodalmi, műszaki és általános ismeretei, a sport, a zene és a kultúra más területei iránti érdeklődése tette tartalmassá a vele folytatott beszélgetéseket szakmáról, munkáról vagy a világ dolgairól. Ezek most már megismételhetetlen emlékeink.

 https://vet.bme.hu/hir/73-elhunyt-nemeth-karoly

Búcsúztatására 2023. november 3-án (péntek) 11.00 órakor a szentendrei köztemetőben kerül sor.