Gratulálunk!

2022. szeptember 12.

2022-ben Dr. Németh Bálint kapta meg a CIGRE Paris Session legmagasabb tudományos elismerését, a „The Cigre Technical Council Award”-ot.

 

A CIGRE (International Council on Large Electric Systems) egyedülálló világszervezet a villamosenergia területén, amely több mint 60 nemzeti bizottságot több mint 90 országból, közel 18 ezer tagot fog össze.  (https://www.cigre-exhibition.com/) Sokszínű kultúrája a legjobbakat vonzza a szakterületről, a CIGRE tekintélyes műszaki tanácsában a világ vezető villamosenergia-szakértői dolgoznak. Világszerte a villamosenergia-rendszerekkel foglalkozó szakemberek ezrei áldozzák önként idejüket, hogy közösen osszák meg tudásukat és tapasztalataikat az iparág javára. Ez a széles földrajzi elterjedtség, számos elismert szakértővel, tapasztalt gyakorlati szakemberrel és fiatal szakemberekkel kombinálva lehetővé teszi a CIGRE számára, hogy a villamosenergia-rendszerekben összegyűjtött szempontok és tapasztalatok legkülönbözőbb skáláját kínálja. A CIGRE szakemberközössége azzal a szándékkal áldozza idejét és energiáját a műszaki szakértelem felhasználására, megosztására és építésére, hogy az energiarendszer kihívásainak való megfeleléshez szükséges tudás mindenki számára elérhető legyen.

A CIGRÉ Paris Session a világszervezet kétévente megrendezett világkonferenciája, melyet idén 2022. augusztus 29. és szeptember 2. között tartottak meg. A #CIGRE Paris Session 2022 rendezvényen közel kilencezer szakember vett részt a Párizsi Kongresszusi Központban. Hazánkat Dr. Németh Bálint, mint a CIGRE Magyar Nemzeti Bizottság elnöke képviselte.

Dr. Németh Bálint közel 15 éve vesz részt a szakmai közösség munkájában, először az „A2” Transzformátorok, majd később a „B2” Távvezetéki szekció számos munkabizottságában működött közre. 2015-ben felkérték a „B2.64” munkabizottság: „Inspection and Testing of Equipment and Training for Live-Line Work on Overhead Lines” vezetésére, Magyarországról elsőként kapott WG vezetési feladatokat. A munkabizottság négy év alatt közel 40 nemzetközi szakértővel sikeresen teljesítette a kitűzött célokat, és elkészítette a közel 150 oldalas kutatási jelentését. A „Live Working Family” Dr. Németh Bálint vezetésével folytatva a munkáját 2022. januártól újabb feladatot vállalt: „B2.87: Live line and vicinity working on overhead lines: Safe Management Guidelines”. Időközben Dr. Németh Bálintot felkérték a Távvezetéki Tanácsadó testület titkárának is, és az idei Paris Session-ön megválasztották a Tanácsadó testület elnökének.

A Nagyfeszültségű Távvezetékek területen az elmúlt évek során végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért Dr. Németh Bálint kapta a Cigré Paris Session-ön a legmagasabb tudományos elismerést, a „The Cigre Technical Council Award”-ot.