Gratulálunk!

2022. július 19.

Első alkalommal adták át az MNB és a BME által alapított Conlegner Károly Oktatói Díjat.

Conlegner Károly Oktatói Díj

A Műegyetem és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a BME második rektorának nevével fémjelzett elismeréssel azon oktatók munkáját kívánja elismerni, akik a kurzusaikon az általános ismereteken túl nagy hangsúlyt fektetnek a mérnöki és a természettudományi területek gazdasági kapcsolódásaira, ezen összefüggések és hatásaik megvilágítására. A hallgatók látásmódjának ilyen irányú bővítésével gazdasági érzékenységük erősödik és elmélyül. E komplex látásmód áttételesen hozzájárul ahhoz is, hogy a jövőben még versenyképesebb műszaki fejlesztések és innovációk jöhessenek létre.

A pályázatot két kategóriában hirdette meg a BME és az MNB:

  • Digitalizáció és digitális transzformáció szerepe a nemzeti versenyképességben
  • Fenntarthatóság és versenyképesség, zöld pénzügyek és zöld gazdaság fejlesztése

Digitalizáció és digitális transzformáció szerepe a nemzeti versenyképességben kategória díjazottja

 Ekler Péter

egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszék, BME VIK

 

Ekler Péter az intézményi Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) értékelésekben az elmúlt 10 évben folyamatosan, minden szemeszterben az egyetemi top 100 rangsorában végzett, a legtöbb esetben a top 25-ben. Több száz hallgató rendszeres véleménye alapján pontszáma stabilan 5,8 feletti.

2015-ben és 2019-ben is „A Műegyetem kiváló oktatója” díjban részesült, 7 alkalommal elnyerte a BME VIK „Kar kiváló oktatója” kari elismerés díj arany fokozatát.

Kidolgozója és oktatója a Mobil- és webes szoftverek BSc-s alaptárgynak, az Üzleti Intelligencia előadás és laboratórium MSc-s szakiránytárgynak, illetve az Android alapú szoftverfejlesztés kurzusnak. Ez utóbbi úttörő fejlesztés volt, melynek tananyagát Ekler Péter jegyzete alapján több felsőoktatási intézmény is átvette.

Ekler Péter tantárgyaiban bemutatja a naprakész technológiákat, valamint azokat a jövőbe mutató trendeket, melyek várhatóan meghatározó szerepet töltenek majd be a digitális transzformáció hatékony megvalósításában. A mobilszoftverfejlesztést bemutató tárgya tematikájának részei különböző pénzügyi és egészségügyi alkalmazások; az üzleti intelligencia kurzuson kollégáival közösen hangsúlyozzák az adattudomány üzleti döntéstámogató előnyeit. Ekler Péter óráin rendszeres meghívott vendégek az ipari tapasztalattal rendelkező előadók, igyekszik minél több lehetőséget megteremteni arra, hogy a hallgatók belelássanak, bekapcsolódjanak egy üzleti szervezet munkájába. Közreműködésének köszönhetően a Google évente megrendezett I/O Extended eseményeihez a BME adja a fő helyszínt.

Kiemelkedő munkát végez a hallgatói tehetséggondozás területén is, bátorítja a lelkes fiatalokat a megmérettetéseken való részvételre és önálló ötletek megvalósítására.

teljes cikk