VIK és thyssenkrupp együttműködés 2021-24

2021. december 2.

Biztonságkritikus autóipari rendszerek fejlesztésének optimalizálásán dolgoznak a BME VIK és thyssenkrupp szakemberei - tudósít a bme.hu

A 2021 elején indult, 3 éves „Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ” (2019-1.3.1-2019-00004) projekt egyik főirányának keretében a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) és a thyssenkrupp vállalat budapesti fejlesztőközpontjának munkatársai olyan hatékony megoldásokon dolgoznak, amiknek a segítségével még biztonságosabb autóipari rendszerek fejleszthetők.

A biztonságkritikus rendszerekkel foglalkozó iparágak, például autóipar, esetén egy meghibásodásnak katasztrofális, emberi életet veszélyeztető vagy jelentős anyagi kárt okozó következményei lehetnek. Ezért e rendszerek fejlesztési folyamatait és lépéseit szigorú biztonsági szabványok írják elő, hogy a meghibásodásokat és azok következményeit minimalizálni lehessen: fejlesztésük rendkívül költséges és magas szakértelmet igényel. Az egyre korszerűbb vezetéstámogató rendszerek elterjedésével és az autonóm járművek iránti igény erősödésével a biztonsági igények tovább fognak növekedni.

teljes cikk