ICANN Month 2021

2021. április 7.

Három részből álló előadássorozatot szervez a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, melynek témája az Internet ökoszisztémája.

Az angol nyelvű online előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Regisztráció: http://www.tmit.bme.hu/icann

Az internet használata a világ jelentős része számára ma már a hétköznapi élet szerves része. Ugyanakkor kevesen látják át, hogy milyen összetett, földrajzi határokon átnyúló rendszerek, és szabályozó szervezetek együttműködése hozza létre. Az internet ökoszisztémája mára olyan komplex rendszert alkot, melyet tulajdonképp senki nem lát át igazán. Nincsen olyan ember, üzleti vállalkozás, vagy akár kormány, amely döntően befolyásolni tudná, vagy akár csak pontosan értené, esetleg előre jelezni tudná annak változási irányát. Ha mégis meg kéne nevezni egy olyan szervezetet, amely a pókháló közepéhez legközelebb van, akkor az az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), egy amerikai központú non-profit részvénytársaság volna. E társaság felel többek között a hálózaton fellelhető gépek globális címzéséhez szükséges névtér megfelelő szétosztásáért a világ felhasználói számára. Közvetett módon azonban számos más területen is van jelentősége.

Április 14. szerda 14.15

Téma: a tartomány név rendszert fenntartó Domain Name System felépítése és működése. E rendszer nélkül az Internet az ember számára tulajdonképp használhatatlan lenne. Ha az Internetet valaha is több részre szakadna, ennek működésére minden részében külön-külön feltétlen szükség volna. 

Április 15. csütörtök 10.15

Az ICANN  szerepét mutatja be az Internet technikai irányításában.  Betekintést nyújt a működéséhez szükséges egyedi azonosítók, például az Internet Protocol (IPv4 és IPv6) címek adminisztrációjában, és ismerteti a globális névtér működtetésének kihívásait. Ezzel kapcsolatban szóba kerülnek az ICANN Biztonsági és Stabilitási Tanácsadó Bizottságának (ICANN’s Security & Stability Advisory Committee) legújabb útmutatásai és a névütközésekkel kapcsolatos jelenlegi munkák is.

Április 29. csütörtök 10.15

A korábban alapvetően angol nyelvet ill. latin karaktereket használó Internetes címtér nemzetközivé tételével kapcsolatos legújabb törekvések kerülnek terítékre.  Ezek eredményeképp ma már lehetőség van arra, hogy teljes tartománynevek és e-mail címek helyi nyelveken (IDN ill. EAI), például arab, kínai, cirill, latin, japán stb. is hivatkozhatóak legyenek. Betekintést nyerhetünk egy világméretű globális szerevezeti működést igénylő komplex tevékenységbe. A szoftveralkalmazások ma még gyakran nem támogatják hatékonyan az IDN-eket és az EAI-t,  ezért az előadáson bemutatásra kerül az is, hogy milyen műveletek szükségesek  az un. Universal Acceptance (UA) technológia bevezetésére.