Sikeres az EU AAL programja

2010. december 21.

Sajtóközlemény

2010. december 21.

Mintegy negyven életvitelt segítő, IT-alapú megoldás érett a piaci bevezetésre!

Első két és fél évében komoly sikereket mondhat magáénak az Európai Unió AAL Közös Programja. Noha a fejlesztések széles körű piaci bevezetése még várat magára, van esély a program 2013 utáni folytatására.

Félidőhöz érkezett az Európai Unió ötéves AAL Közös Programja (Ambient Assisted Living Joint Program). A 2008-ban indított programhoz 23 ország csatlakozott, közöttük Magyarország is. A résztvevők infokommunikációs technológiákon alapuló, életvitelt segítő innovatív projektek pénzügyi támogatására szövetkeztek. Céljuk az idős emberek életvitelének segítése, továbbá az európai ipar versenyképességének növelése.

Eddig három pályázati felhívás látott napvilágot; az első kettő nyomán mintegy 40 kutatás-fejlesztési projekt jutott el piac-közeli állapotba, végfelhasználók bevonásával. A harmadik felhívás eredményeképpen rövidesen további 20 projekt kap támogatást. Az AAL Közös Program sikere érdekében 2009-ben és 2010-ben két AAL Fórumot és egy AAL Befektetési Fórumot szerveztek.

Az AAL Közös Program eredményeit részletesen ismerteti a közelmúltban kiadott Időközi Értékelés, amelyet a Megleva Kuneva volt uniós biztos vezette nemzetközi szakértői csoport készített. Kiemelendő, hogy a projektkonzorciumokban a kis- és középvállalatok erőteljesen (több mint 40 százalékkal) képviseltették magukat. További figyelemre méltó pozitívum, hogy a résztvevő országok pénzügyileg lényegesen nagyobb kötelezettséget vállalnak a programban, mint azt kezdetben jelezték. Az értékelés hangsúlyozza: meg kell találni a módját, hogy a projektek eredményei a gyakorlatban is hasznosuljanak.

Az Európai Bizottság az Időközi Értékelést az Európai Parlament és az Európai Tanács elé terjeszti. Az Európai Parlament és az Európai Tanács visszajelzéseire alapozva az Európai Bizottság kezdeményezni fogja az AAL Közös Program folytatását, a jelenleg érvényes határidőt (2013) követően is. A cél az, hogy az innovációk széles körű elterjedésével csökkenjenek a lakosság elöregedéséből származó problémák, illetve javuljon az érintett csoportok életminősége.

Néhány magyar részvételű AAL projekt:

– CARE – Biztonságos otthonok idős embereknek

– Happy Ageing – Idős korban önállóan, otthon (A Home based Approach to the Years of Ageing)

– CCE – Távgondozás feledékeny idős embereknek

– DOMEO – Időseket otthonukban segítő robotok

További információ:

Lena Gustafsson

Elnök, Ambient Assisted Living Association

E-mail: lena.gustafsson@adm.umu.se

Silas Olsson

Ügyvezető igazgató, Ambient Assisted Living Association

E-mail: silas.olsson@aal-europe.eu

Hanák Péter

Igazgató

BME Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont

E-mail: hanak@emt.bme.hu