ARWU rangsor 2018

2018. augusztus 22.

Jól szerepeltek a Műegyetem képzései a most közzétett ARWU-listán. Szakterületi bontásban a legjobb helyezést a gépészet és az építőmérnöki tudományok területén érte el az intézmény.

Mindössze öt magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities-re (ARWU), ismertebb nevén a „Shanghai-listára”.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is az 501-600. kategóriába sorolták a listát összeállító szakemberek. A Semmelweis Egyetem a 601-700., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – ahogyan tavaly – a 701-800., a Debreceni Egyetem pedig a 901-1000. helyen végzett.

A szakterületi listákon is kiválóan teljesített a BME. A mérnöki tudományokon belül a gépészet (mechanical engineering) területén – a tavalyihoz hasonlóan – a 201-300. helyen áll, és ugyanilyen figyelemreméltó helyezést ért el új szereplőként az építőmérnöki tudományok (civil engineering) területének rangsorában. Egy kategóriát javítva egészen a 301-400. helyezettek csoportjába jutott a villamosmérnöki tudományok (electrical and electronic engineering) területén, és szintén a 301-400. helyen tartják számon az anyagtudományok (materials science and engineering) legjobb képzéseinek összesítésében. Nagy eredmény, hogy az intézmény felkerült a vegyészmérnöki tudományok (chemical engineering) szaklistájára; a felsorolás szerint a 401-500. helyen végzett.

Teljes lista

Forrás: bme.hu