Jól jegyzik a BME-t

2017. október 9.

Jól jegyzik a BME-t

A Műegyetem nemzetközi és hazai összehasonlításban is a legjobb felsőoktatási intézmények közé tartozik.

 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az elmúlt években egyre több nemzetközi (világ- és európai szintű) felsőoktatási rangsorban ért el előkelő helyezést. Ezek a rangsorok (rankingek) ‒ ha nem is minden esetben a legobjektívabb mutatók, de ‒ bizonyos szempontrendszerek és módszertanok szerint összehasonlítási lehetőséget nyújtanak a világ legelismertebb intézményeivel. A rangsorok felállítása minden esetben egyedi módszertan és különböző adatforrások használatával készül, többnyire az adott intézmények tudományos elismertsége, publikációkra vonatkozó adatok, intézményhez köthető szabadalmak és intézményi adatok figyelembevételével.

Közel 15 éve, minden augusztusban a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el a világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, a „Shanghai-lista” néven is ismert Academic Ranking of World Universities-t (ARWU). A Műegyetem képzései a most nyilvánosságra hozott rangos ARWU szakterületi listáin előkelő helyen találhatóak. A rangsor összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét és idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes tanárok és öregdiákok aránya is.

A mérnöki tudományokon belül a BME a 301-400. helyen áll az informatika (computer science and engineering) szakterületen, továbbá a 401-500. helyet szerezte meg a villamosmérnöki tudományok (electrical and electronic engineering) körében.

Nemzetközi szinten a 200-800. közötti helyezések általában a világ legjobb 2-6 százalékát jelentik, így a BME mindenféleképpen a világelithez tartozik.