Szülői Fórum 2016

2016. augusztus 28.

Az elsőéves hallgatóknak és hozzátartozóiknak szervezett fórumot a VIK vezetése augusztis 26-án és 28-án a Simonyi teremben.

A tájékoztató anyaga letölthető itt: http://start.vik.bme.hu/szuloi-forum/

Szülői kérdésre közérdekű információ arról, milyen laptop szükséges a tanulmányok megkezdéséhez:

"Nincs olyan kötelező feladat a képzésünkön, ami extra nagy számítógép képességeket és erőforrásokat igényelne. A mai játékprogramok erőforrás igénye jóval nagyobb, mint amit a mi tananyagaink megkívánnak.
Természetesen lesznek olyan programozási és adatbázis feladatok, speciális szoftverekkel történő iterációk, melyek futásideje jelentősen függhet a számítógép képességétől.

Az alábbi számok néhol lehetnek túl nagyok is, nem kell minden szempontból ragaszkodni hozzájuk:

  1. Célszerűen laptop (nem desktop), sokan használnak tabletet is, de annak a kezeléstechnikája (billentyűzet, egér hiánya) lehet nehézkes is.
  2. Processzor i5-i7 vagy hasonló, ma már a 2-3GHz nem számít túlzásnak.
  3. Fontos a megfelelő mennyiségű memória (inkább 8GB, mint 4), de ez leginkább az oprendszernek szükséges.
  4. Jó felbontású képernyő (1380, 1600, 1920 – full HD), különösebb GPU elvárásaink nincsenek. Kinek milyen jó a szeme, a 15.6”-os képernyő általános, de a fiatalok közül sokan használnak 13-14”-os ultrabookokat.
  5. Háttértár: ez lehet drága. Legyen sok (sok különböző jegyzet, adatlap, kép, videó, stb lesz rajta), és mindez SSD-vel nagyon gyors tud lenni, de drága. Sok nagy programot fog telepíteni rá (programnyelvek, szimulátorok, MatLab, stb.)
  6. Az Egyetem leginkább Windows-párti, de sokan használnak Linuxos gépeket (kellemetlenségekkel). Office-ra szükség lesz, leginkább 10 vagy 13 vagy 16 (lassan terjed a 365). Campus licenccel az egyetemi szerverekről ingyen letölthető lesz.
  7. WLAN (sokat fogják használni), USB, VGA vagy HDMI kimenet (a legtöbb projektor VGA bemenetű, de a HDMI a jövő, létezik átalakító).
  8. Sokat bírjon az akkumulátora (ideális esetben 8-10 órát, hogy ne kelljen állandóan konnektort keresni a töltéshez, ez problémás az előadókban).


Tudni kell: egy 150-200eFt-os laptop is elég indulásnak, az nem tud ennyit. Később meg fog nőni az étvágy (és az elvárás), felsőbb évekre egyre inkább a fenti laptop lesz a (saját) igény, a fenti leírás kb. 250-300eFt-ba kerül ma."