Smartpolis 2016

2016. április 29.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával, a berlini Fraunhofer Fokus Intézettel és az Urban Software Institut GmBH-val létrehozott konzorciuma  pályázatot nyújtott be az EU Horizon 2020 programban meghirdetett, az új EU tagországok felzárkózását segítendő ún. „Teaming” pályázati konstrukció keretében. A konzorcium pályázata, mely egy smart city kiválósági központ budapesti kialakítását célozza, maximális pontszámot kapott az első fordulóban, így megnyerte az első fázisú támogatást. Ez annak elismerése is, hogy a konzorcium – egyetlenként a tizenöt EU-s és öt csatlakozó országból származó 31 nyertes között – témaválasztásával egy a gazdaságfejlesztést és a szociális innovációt egyformán szolgáló témát ragadott meg, és a konzorcium tagjai garantálni tudták a sikeres tudástranszfer megvalósítását mind a „forrás”, mind pedig a „fogadó” oldalon. 

A SMARTPOLIS tevékenységének középpontjában az a hídszerep áll, ami az okos technológiák szállítóinak és ezen a területen a legfontosabb ügyfeleknek; a városoknak, önkormányzatoknak a sikeres együttműködéséhez szükséges.

A SMARTPOLIS a fenntartható energetika, a közlekedés, a víz- és élelmiszergazdaság, valamint az informatikával segített életvitel egységes szemléletű, holisztikus kezelését biztosítja. A hazai vállalkozások számára ezek az alkalmazási területek jelentik a legjobb kitörési lehetőségeket.

A projektben együttműködő partnerek - öt közép-európai, négy magyar egyetem, négy nemzetközi vállalat - képviselői 2016. április 27-én workshopot tartottak a pályázat 2. fordulóját előkészítendő.

http://smartpolis.eit.bme.hu/