Webinárium az emberközpontú mesterséges intelligenciáról

2021. november 25.

WEBINÁRIUM AZ EMBERKÖZPONTÚ MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁRÓL

A 2021. nov. 25-én 13 órakor keződő webinárium címe:

Megbízható MI: bizonyíthatóság, elszámoltathatóság, érthetőség és szerepük az etikai irányelvekben

A HCAIM projekt webinárium-sorozatának következő előadói dr. Antal Péter (VIK MIT) és dr. Héder Mihály (GTK FTT). 

LINK

Háttér:

Megbízható MI: bizonyíthatóság, elszámoltathatóság, érthetőség és szerepük az etikai irányelvekben (Trustworthy AI: provability, accountability, understandability and their role in ethics guidelines)

A megbízható eszközök és együttműködések létrehozásának igénye az emberi létezés velejárója. Nem meglepő, hogy vágyunk az általunk létrehozott gépekbe vetett bizalmunk fenntartására, és arra, hogy intellektuális kontrollunk fenmaradjon. Azonban növekvő komplexitásuk és mély beágyazottságuk a társadalmunkba kérdésessé teszi, hogy ez elérhető-e. Lehetséges, hogy a lehetetlenre vágyakozunk? Mivel is igazolhatnánk kettős mércénket a döntések megmagyarázhatóságáról aszerint, hogy ember vagy MI által keletkeztek?

A megbízható MI kapcsán egy három szintű megközelítést vizsgálunk meg: (1) egy logikai és valószínűségi bizonyíthatóságon alapuló matematikai megközelítést, (2) egy elszámoltathatóságon és felelősségen alapuló jogi megközelítést, és (3) egy etikus mérnöki megközelítést, amely átláthatóságot és érthetőséget biztosít. Megvitatjuk e megközelítések szerepét olyan etikai irányelvekben, amelyek az emberi értékekkel kompatibilis, megbízható MI rendszerek kifejlesztését támogatják.

Előadók:

Antal Péter, PhD, egyetemi docens, a Mesterséges Intelligencia Csoport és a Számítógépes Biológiai Laboratórium vezetője, BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Héder Mihály, PhD, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető, BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Moderátor: Tarry Singh, CEO, deepkapha AI Lab & Real AI B.V., Hollandia

A webinárium angol nyelvű.

További információ: https://hcaim.bme.hu/webinars/

https://hcaim.bme.hu/

« Összes esemény