Telemedicinai fejlesztések 2015

2016. január 27.

Modellalapú fejlesztés – telemedicinás rendszeren dolgozik a BME és az AENSys

Telemedicinás mintarendszer modellalapú fejlesztésén dolgoznak a BME és az AENSys kutatói

Magyarországról a BME és a szegedi AENSys Kft. kutatói vesznek részt a „CONCERTO – Garantált komponens-összeállítás round-trip analízissel hatékony energiafelhasználású, nagy integritású, többmagos rendszerek számára” (Guaranteed Component Assembly with Round Trip Analysis for Energy Efficient High-integrity Multi-core Systems) nevű európai kutatási és fejlesztési projektben. Ipari és akadémiai intézmények közösen azon dolgoznak a projektben, hogy a modellalapú tervezés és fejlesztés módszerének alkalmazhatóságát többféle iparágban – a repülőgépiparban, a távközlési szektorban, az autóiparban, a kőolajiparban és a orvostechnikai iparban – bemutassák, valamint reprezentatív ipari felhasználási esetek kidolgozásával igazolják.

Az európai gyártóiparnak szembe kell néznie a terméktípusok növekvő számával, elsősorban a gyakori innováció, a rövid termék-életciklusok és a kis sorozatok miatt. Mindezek mellett folyamatos az igény – a fejlesztési és termelési költségek egyidejű csökkentése mellett! – a fejlesztési idő csökkentésére, a megbízhatóság fokozására, a rendelkezésre állás erősítésére, a tesztelési ráfordítások redukálására, az esetleges hibák lokalizálási és javítási idejének minimalizálására. Miután az ipari termékek egyre nagyobb hányadát szoftver vezérli szinte minden iparágban, különösen a projektben kiemelten kezelt iparágakban, a fejlesztési folyamat leginkább kritikus elemévé a szoftverfejlesztés vált. Ezért időszerű, hogy a szoftverfejlesztésben a még ma is jellemző manufakturális módszereket nagyüzemi megoldások váltsák fel. A CONCERTO projekt a modellalapú tervezés és fejlesztés legújabb eredményeinek ipari alkalmazásokban való demonstrálásával erre tesz kísérletet.

A „CONCERTO – Garantált komponens-összeállítás round-trip analízissel hatékony energiafelhasználású, nagy integritású, többmagos rendszerek számára” egy három éven át futó európai kutatási és fejlesztési projekt, amely 2013 májusában indult. A projektben 8 országból 15 partner vesz részt, köztük egyetemek, kutatóintézetek, nagyvállalatok és innovatív kisvállalkozások. A projektet egyrészt az Európai Unió (az ARTEMIS/ECSEL kezdeményezésen keresztül), másrészt az egyes tagországok nemzeti hivatalai támogatják; Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A projektben Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) Egészségügyi Mérnöki Tudásközpontja (EMT), Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke (MIT), valamint Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke (AAIT), továbbá a szegedi AENSys Informatikai Kft. vesznek részt. A magyar kutatók feladata a modellalapú tervezés és fejlesztés módszereinek adaptálása, illetve demonstrálása orvostechnikai ipari alkalmazásokban, különösen a telemedicina területén.

A projekt első másfél évének teljesítményét sikeresnek értékelte az európai szakértői bizottság 2015-ben. A projekt kiállítóként részt vett a 2015-ös ARTEMIS/ITEA3/EUREKA CoSummit eseményen Berlinben, valamint a Second International Workshop on Challenges and new Approaches for Dependable and Cyber-Physical Systems Engineering (DeCPS 2015) rendezvényen.

A projekt honlap: http://www.concerto-project.org/

A magyar partnerek honlapja: http://emt.bme.hu/emt/concerto