A legjobb 800 között a BME

2015. október 2.

Idén első alkalommal a Műegyetem is szerepel a Times Higher Education World University Rankings listáján.

A brit Times Higher Education hetilap által készített világrangsor legutóbbi adatszolgáltatásában 1128 intézmény vett részt. A 2015-16-os vizsgálatnál – a korábbiaktól eltérően – az első 800 intézményt vették fel a rangsorba, így idén hat magyar egyetem is felkerült: a SOTE, a BME, az ELTE, a SZTE, a DE és a PTE.

Phil Baty, a Times Higher Education Rankings szerkesztője a Műegyetem helyezését a 601–800. intervallumban adta meg az intézmény vezetőjét értesítő levélben – ismertette a bme.hu-val Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar dékánja. Magyar felsőoktatási intézmény korábban egyszer sem jutott be ebbe a rangsorba (a THE más, területi listáján már voltak hazai eredmények, például a BRICS & Emerging Economies 2014-es és 2015-ös listáján a SZTE, a DE és a SOTE szerepelt, a 2015-ös társadalomtudományi listán pedig a CEU – a szerk.).

A rangsort készítők vizsgálata szerint a BME a piaci bevétel és a tudástranszfer (Industryincome) területén a legkiemelkedőbb: a 373. helyen áll e területen az átlagot (36,9) meghaladó 39,7 ponttal. Ez az indikátor (pillar) a világrangsor számítása során 2,5%-os súlyozással bír – hívta fel a figyelmet Barton Dávid, a BME OMIKK egyetemi rangsorok vizsgálatát végző munkatársa.

Teljes cikk