BME innovációs díjban részesült a SensorHUB fejlesztés

2015. szeptember 23.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2014. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit  elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio  alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének. Az 1-1 millió forintos díjat az egészségtámogató komponensekben gazdag malomipari őrlemény, valamint egy új alkalmazás-és szolgáltatásfejlesztési informatika keretrendszer nyerte el.

A díjakat a több mint 100 év után megújuló , a központi épület építészeti arculatához illeszkedő, de a mai formatervezési elvárásoknak megfelelő székekkel berendezett díszteremben adták át.

 

A 2011-ben alapított BME- Pro Progressio Innovációs díjat harmadik alkalommal adták át. A 2014-es innovációs teljesítményért járó elismerésben két kutatócsoport részesült:

 Dr. Tömösközi Sándor, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelemiszertudományi Tanszék Gabonatudomány és Élelmiszerminőség Kutatócsoport „Egészségtámogató komponensekben gazdag malomipari őrlemény” c. fejlesztés

A közel három évig tartó fejlesztőmunka eredményeképpen egy új technológiai megoldás született, ami képes olyan speciális búzaőrleményeket előállítani, melyben a héjközeli rétegek feldúsulnak. Az új frakció táplálkozástanilag értékes komponensekben (fehérjék, lipidek, ásványi anyagok élelmi rostok, antioxidánsok, vitaminok) gazdag, könnyen felszívódó szénhidráttartalma azonban közel 30%-kal kisebb. Ugyanakkor a héj külső felületén lévő, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő szennyeződések kisebb valószínűséggel jelennek meg. További előnyt jelent, hogy a technológia alkalmazásával a lisztkihozatal 0,5-1%-kal növelhető, ami gazdaságossági szempontból önmagában is figyelemre méltó eredmény. Az új búzafrakció technológiai – pl. sütőipari – minősége lényegesen kedvezőbb a piacon lévő korpás, illetve teljes kiőrlésű termékekénél. Tudomásunk szerint jelenleg ez az eljárás az egyetlen, mely nagyüzemi őrlési technológiába illesztett megoldással képes folyamatosan ilyen aleuron frakciókban gazdag ipari őrleményt előállítani.

 Dr. Lengyel László , Dr. Ekler Péter, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék , „SensorHUB koncepció és keretrendszer” c. fejlesztés

A SensorHUB egy adatgyűjtő, elemző és értékesítő platform, amely a különféle szak- és alkalmazási területek (pl. jármű és közlekedés, egészségügy, gyártósorok, intelligens városok)

 adatgyűjtését, kezelését és elemzését teszi hatékonnyá, egyben ezen adatokra épülő alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztést támogató keretrendszer.

A megoldás kidolgozásakor követett megközelítés biztosítja, hogy a keretrendszer gyakorlatilag minden olyan területen (pl. okos városok, egészségügy, jármű és közlekedés, gyártórendszerek) felhasználásra kerülhessen, amely a nagyléptékben növekvő számú hálózati eszközt, a nagy adattárolási képességű felhőalapú hátteret, valamint a nagy adattömeg hatékony elemzését és felhasználását (big data) együttesen igénylő új megoldások létrehozását kívánja megvalósítani. Ez a célkitűzés egyúttal azt is jelzi, hogy a közös platform az új kihívásokra választ kereső kutatások számára is hatékony eszközt tud nyújtani. 

A SensorHUB koncepció és keretrendszer több ipari és két European Institute of Innovation & Technology (EIT) Climate-KIC  EU projekt keretében került és kerül folyamatosan felhasználásra. A projektek kézzelfogható feladatokat, innovatív fejlődést, nemzetközi kapcsolatrendszert és bevételt eredményeznek.

A SensorHUB jelenleg is alapvető kutatási szolgáltatás infrastruktúraként szolgál több akadémiai kutatás-fejlesztési projektben.

Gratulálunk!

A bme.hu tudósítása