Ég veled, Masat-1!

2015. január 5.

A Masat-1 csapat az alábbi közleményt tette közzé:

A 2015. 01. 09-én 21:00-kor készült előrejelzés szerint a Masat-1 visszatérése helyi idő szerint 2015. január 09. péntek 23:15 és 2015. január 11. szombat 0:45 között volt várható. Ebben az időszakban a visszatérés bekövetkezése egyformán valószínű volt. Az utolsó beérkező online csomag helyi idő szerint 21:21:43 másodperckor érkezett be Argentínából, ezután több csomagot már nem sikerült begyűjteni. Ez részben köszönhető annak is, hogy az utolsó óráit, azaz az előrejelzett visszatérési intervallumot is vagy óceán felett töltötte, vagy olyan terület felett, ahol nem voltak számunkra adatokat gyűjtő földi állomások. Legközelebb ilyen terület fölé szombat hajnali 2:27-kor került, mely áthaladás a BME földi állomásáról is észlelhető lett volna.
Megkíséreltük venni a műhold jeleit, de sajnos az észlelés elmaradt, így feltehetően a visszatérés és egyúttal a megsemmisülés az előrejelzett másfél órás időtartamban történhetett meg.

A  Masat-1 műhold megépítésével és 2012. február 13-i felbocsátásával történelmi sikert értek el a BME oktatói és hallgatói. A műhold  élettartama minden várakozást felülmúlt, azonban nemsokára eléri Föld körüli pályafutásának a végét, és hamarosan meg fog semmisülni a Föld légkörében - erról és a Masat-1 misszió sikeréről tartottak sajtótájékotatót 2015. január 8-án a kisműhold alkotói.

A Masat-1 előreláthatólag szombat hajnalban lép a Föld légkörébe.

Index

Origo

Nol.hu

Híradó

A Masat-1 jeleit bárki meghallgathatja, ha követi az alábbi oldal útmutatását:

Útmutató

ATV híradó

RTL híradó