Hordozható, immerzív interaktív tér bemutatása

2012. október 17.

Hordozható immerzív interaktív tér – magyar fejlesztésben

Anna Frank és sorstársai történetével ismerkedhetnek meg a porig égett koncentrációs tábor rekonstruált 3D virtuális modelljének segítségével egy október 15-én nyíló németországi kiállítás látogatói. A 3D 360 kamerával felvett, hordozható immerzív interaktív tér a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztése.

Az Európai Unió által támogatott, nagyszabású CEEDs (Collective Experience of �Empathic Data Systems) projekt keretében Dr. Takács Barnabás és kollégái a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen olyan hordozható vizualizációs környezetet építettek (pXIM CAVE rendszer), amely hat oldalról vetített képpel, �8 darab Kinect érzékelőből épített speciális 3D 360� kamerával, egy multikamera-ívvel, interaktív szőnyeggel (CapRug), vezeték nélküli biofeedback inggel és agyhullámokat közvetítő EEG-vel segíti a kutatók munkáját.�

A CEEDs projekt célja olyan újszerű, integrált és interaktív technológiák kifejlesztése, amelyek segítséget nyújtanak az érzelemek, intuitív megérzések és tudatalatti reakciók – mint a tudás alapvető formáinak – felszínre hozásában.� A �tudományos adathalmazok vagy más vizualizált, esetleg erős érzelmi töltettel rendelkező tartalmak� interaktív 3D terekben történő� tanulmányozása során a testen viselhető vezeték nélküli érzékelők, speciális 3D kamerák, valamint agy-gép interfészek adatait rögzítik, majd analizálják, hogy a tudatalatti érzelmeket és implicit válaszokat a szakértők� analizálhassák.

A CEEDs pXIM2.0 alkalmazási területei között szerepel agyi területek összefüggéseinek vizualizációja, kollektív érzelmi élmények rögzítése. További lehetőség, hogy olyan 3D helyreállító eszközökkel látja el a régészeket, amelyek a háromdimenziós tárgyak ismert tulajdonságait, valamint az azokhoz kapcsolódó földrajzi adatokat automatikusan egy szintetikus valóságképben jelenítik meg.

3D 360� kamerát a világ első interaktív 3D épületvetítésének részeként először a genfi épületvetítés fesztiválon mutattak be (https://vimeo.com/47928636), ahol a Bordos Artworks-szel együttműködve a kamerák a sötétben mozgó 2000 fős tömeget figyelték; ez a kollektív mozgás vezérelte az épületre vetített részecskerendszer. A Bordos Artworks magyar közönség előtt legközelebb október 6-án a PaintUP keretei között látható.

A CEEDs pXIM rendszer október 15-én indul a németországi Bergen Belsen holokauszt memorialhoz, ahol Anna Frank és sorstársai történetét egy interaktív kiállítás keretei között segíti bemutatni. A porig égetett koncentrációs tábor rekonstruált 3D virtuális modelljét – amelyet a barcelonai UPF egyetem készített – a látogatók most kollektíven navigálhatják az új technológiával, amely hozzásegít a múlt felidézéséhez, megéléséhez.

A projektről részletesebb információ az angol nyelvű honlapon olvasható:

http://ceeds-project.eu/

További információ:

Dr. Takács Barnabás

BME

Telefon: +36 1�463-4025

E-mail: btakacs@digitalcustom.com