Megjelent a 2023. évi CWUR rangsor

2023. május 23.

A Center for World University Rankings (CWUR) több mint 20 ezer felsőoktatási intézményt vizsgált. Az oktatási mérőszám alapján a BME 215. a világon.

https://cwur.org/2023.php

A CWUR által vizsgált több, mint 20 ezer felsőoktatási intézmény közül kétezer került a rangsorba.

A Műegyetem, a rangsor egyik legjelentősebb kategóriájában,  az oktatásban („Education Rank”-ben) idén a 215. helyen végzett. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel a globális rangsor első 100 helyezettje közül 20 felsőoktatási intézményt előzött meg az „Education Rank” kategóriában. Köztük olyan élvonalbeli ázsiai intézményeket, mint a kínai Fudan vagy a dél-koreai Seoul National University, és a National University of Singapore. Megelőzte továbbá a teljes rangsorban 23. University of Toronto-t, a 39. Paris City University-t, , a 94. helyezett rotterdami Erasmus University-t, és maga mögé utasított 11 egyetemet az Amerikai Egyesült Államokból is, köztük a University of Southern California-t és a Pennsylvania State University-t.  A rangsorban szereplő 314 kínai egyetem közül egy sem ért el a Műegyetemnél magasabb pontszámot ebben az indikátorban

A 2023-as kétezres globális CWUR világranglistán a BME a 947. Ezzel a helyezéssel a világ legjobb egyetemeinek 4,7%-ba tartozik. A Visegrádi országokból 62 intézmény szerepel a rangsorban, Magyarországról hat egyetem került a legjobbak közé. A visegrádi országok műszaki egyetemei között a BME  érte el legjobb helyezést mind az Education Rank indikátorban, mind az Employability Rank szerint a 6. (1302.), illetve a Research Rank indikátorban a 4. (936.).

https://www.bme.hu/hirek/20230522/A_vilag_vezeto_egyetemeit_elozi_a_BME_a_legujabb_CWUR_rangsorban