Lezárult a Flexitranstore H2020 program

2022. október 6.

Átütő sikereket értek el a BME VIK kutatói az európai villamosenergia-hálózatok megbízhatóságában és a nagykereskedelmi energiapiac rugalmasságában.

Több úttörő eredménnyel és további kutatások kiindulópontjaként szolgáló lehetőségekkel zárta a BME és egyben Magyarország egyik legnagyobb egyösszegű európai uniós finanszírozású K+F projektjét a Műegyetem. A Horizon 2020 közösségi kezdeményezésben több mint 21,4 millió euró támogatást elnyert FLEXITRANSTORE projekt  több fókuszterületét is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) szakemberei vezető szakértőként koordinálták.

„Kutatásunk fő célja az volt, hogy különböző szoftverekkel és hardverekkel segítsük a nagyfeszültségű távvezetékek, erőművek és energiatárolók összeurópai villamosenergia-rendszerekbe történő integrálását. Többek között egy dinamikus távvezeték terhelhetőségen alapuló komplex távvezeték menedzsment rendszert dolgoztunk ki. Egy olyan szakértői rendszert, amely valós időben képes meghatározni és modellezni egy adott távvezeték átviteli kapacitását, előrejelzést ad a várható jegesedési eseményekről és azok kockázatáról, valamint a távvezeték terhelhetőségéről. Fejlesztésekkel támogattuk az akkumulátoros energiatárolás egész értékláncát, elősegítettük az átviteli hálózatok és a hagyományos erőművek rugalmasságát, emellett saját megoldást dolgoztunk ki a nagykereskedelmi villamosenergia-piac flexibilitására is” – fejtették ki a nagyszabású nemzetközi projekt főbb fókuszpontjait Hartmann Bálint, a BME VIK Villamos Energetika Tanszék, valamint a Villamos Művek és Energiaátalakítók Csoport habilitált docense, valamint Németh Bálint, a BME VIK Villamos Energetika Tanszék, illetve a Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport csoportvezető egyetemi docense, a FLEXITRANSTORE nevű H2020 program részterületeinek műegyetemi koordinátorai.

Teljes cikk