A jövő hálózata épül az Ipar 4.0 TK-ban

2022. június 30.

A jövő hálózata épül a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban
A micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Schneider Electric közötti együttműködési megállapodás értelmében tovább erősítik az intézmény és a vállalat közötti kapcsolatot az oktatás területén, emellett pedig Magyarországon elsőként egy több mint 70 millió forint értékű micro-grid rendszert is kiépítenek a BME-n található Ipar 4.0 Technológiai Központban. A Schneider Electric legújabb energiamenedzsment technológiáira épülő micro-grid rendszer megoldást jelent mind az újonnan megnövekedett igények, a hálózati stabilitás biztosítására, valamint a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására. A BME-n épülő, egyedülálló bemutató rendszerhez a Schneider Electric biztosítja a szükséges hardvereket és szoftvereket, a berendezések tervezését, szerelését, beüzemelését és karbantartását.

Ebbe az innovatív micro-grid rendszerbe integrálják az Ipar 4.0 Technológiai Központnak helyet adó épületen kialakított napelemes rendszert és ehhez elhelyeznek egy nagy kapacitású akkumulátoros tárolórendszert is a létesítmény mellett. A micro-grid elektromos közlekedésben nyújtott szerepét demonstrálandó, az épület előtt két darab elektromosautó-töltőt is beüzemelnek majd. Az új hálózathoz a Schneider Electric többek között szenzorokkal ellátott elosztószekrényt, különböző vezérlőket, valamint energiamenedzsment, illetve elektromosautó-töltő vezérlő szoftvereket biztosít.

„A megállapodás eredményeként létrejövő micro-grid rendszer kiváló lehetőséget teremt arra, hogy bemutassuk, hogyan lehet optimalizálni az energiafelhasználást, mekkora megtakarítást lehet elérni a fejlett megoldások alkalmazásával. A napelemes rendszer integrálásával, kiegészítve az akkumulátoros tárolóval pedig azt is be tudjuk mutatni, hogyan tudja biztosítani egy vállalat a folyamatos áramellátást egy esetleges áramkimaradás esetén. A hálózat kialakításához szükséges terveket már elkészítettük és a berendezések jelentős része is itt van már a központban. Reményeink szerint idén ősszel működhet majd a rendszer, ami a demonstrációs célokon túl az oktatást is szolgálja” – mondta el Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja.

A legújabb megoldásokat első kézből ismerhetik meg a hallgatók

Az együttműködési megállapodás tovább mélyíti a kapcsolatot az oktatás területén a BME és a társaság között, a Schneider Electric ugyanis vállalja, hogy az intézménnyel közösen előadásokat szervez, amelyhez a cég szakembereket biztosít. Emellett a vállalat férőhelyet biztosít az egyetemi hallgatóknak szervezett szakmai rendezvényein, illetve tematikus labor- és diplomamunkák keretén belül lehetőséget kínál az egyetem diákjai számára, hogy a Schneider Electric szakemberei által vezetett projektekben, illetve a labormunkák nyomán megrendezett szemináriumokon vehessenek részt. Ezen felül a társaság az együttműködés részeként a „Go Schneider” gyakornoki programjának keretein belül és a program követelményeinek figyelembevételével a BME hallgatóinak szakmai gyakorlati lehetőséget is kínál.

„Forradalmi változásoknak lehetünk tanúi az energiaelosztás és energiamenedzsment területén is, az egyre inkább a megújuló energiaforrásokra támaszkodó, intelligens villamossági hálózatokra történő átállás, az Energia 4.0 korát éljük. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a jövő szakemberei megismerkedhessenek a legújabb megoldásokkal, legyen szó akár berendezésekről, akár szoftverekről. Büszke vagyok arra, hogy sikerült tovább erősítenünk az együttműködésünket a BME-vel és bízom abban, hogy a micro-grid rendszer sok hallgató fejlődését szolgálja majd, illetve számos, az Ipar 4.0 Technológiai Központot felkereső vállalkozást késztet arra, hogy éljen az új technológiai lehetőségekkel” – közölte Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója.

A BME Ipar4.0 Technológiai Központ

A BME Ipar 4.0 Technológiai Központot (TK) az egyetem 2018-ban alapította. A TK missziójának tekinti, hogy Magyarországon minél több korszerű, a globális piacokon is versenyképes vállalat működjön az Ipar4 technológiák minél szélesebb körű alkalmazásával. Ennek érdekében rendszeres szemleltformáló workshopokat valamint szakmai képzést biztosít a KKV-k számára, segíti a vállalkozásokat az ipari digitilazációs projektekre való felkészülésben. Lehetőséget biztosít hallgatók számára az Ipar4 technológiák megismerésére, szakdolgozatok írására, projekt feladatok végzésére.

A TK együttműködik az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai, Gépészmérnöki, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, Gazdaság- és Társadalomtudományi karaival. A központ a BME I. épületében 250 m2-en található, ahol 20+ Ipar4 mintaalkalmazás tekinthető meg működés közben, szemléltetve az ipari digitalizációban rejlő lehetőségeket. A központ a megnyitó óta több, mint 250 eseményen 5000+ látogatót fogadott.

 

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS (Energy and Sustainability Services) részleg európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont. A Schneider Electric-et a Joint Venture Szövetség 2022-ben nagyvállalati kategóriában a Jövő vállalatának választotta.

(Forrás és képek: Schneider Electric)

http://www.jovogyara.hu/a-jovo-halozata-epul-a-bme-ipar-4-0-technologiai-kozpontban.html