A BME VIK tagja az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetségnek

2022. február 3.

Milyen szoftverkészségekre és munkakörökre van Európának igazán szüksége?

Ma Európában a fejlesztők a legkeresettebb szakemberek a szoftverágazatban, és ez a trend várhatóan tovább erősödik. Emellett a jövő vállalatainak olyan emberekre is szükségük lesz, akik megértik a vállalat üzleti tevékenységét, céljait és stratégiáját. Ezért a soft skillekre és akár az adott szakma üzleti szempontjainak ismeretére is célszerű hangsúlyt fektetni – derül ki az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség tanulmányóból (link a tanulmányra lentebb).

Az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (European Software Skills Alliance, ESSA, https://www.softwareskills.eu/) célja az európai szintű szoftverágazati munkaerőhiány enyhítését célzó stratégia és a hozzá tartozó képzési struktúra létrehozása. A szövetségben 26 ágazati partner 12 európai országból vesz részt. Magyarországról a BME VIK mellett az IVSZ és Codecool tagja a szövetségnek.

A Világgazdasági Fórum 2020-as, “A munkahelyek jövője” (https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020) című jelentésében bemutatja azt a 20 legfontosabb munkakört, melyekre a következő években a legnagyobb igény várható. A listán szereplő állások szinte mindegyike információ- és kommunikációtechnológiához (ICT) kapcsolódik - a fejlesztői munkakör az első 10 között szerepel. Ezt a tendenciát erősíti meg az ESSA nemrég végzett felmérése is, mely szerint a szervezetek 45%-a gondolja úgy, hogy a következő öt évben további fejlesztőkre lesz szükségük.

Az ESSA tanulmánya részletesen elemzi a szoftverszakemberek körében leginkább keresett készségeket. Természetesen a programozás az egyik elsődleges hard skill: a felmérés alapján a Java, C++, C#, Python Javascript, SQL, HTML és PHP a legkeresettebb programozási nyelvek. Ami különösen fontos elvárás, hogy a szakemberek a programozási alapelveket is ismerjék, hogy könnyedén és gyorsan tudjanak alkalmazkodni egy-egy új programnyelvhez – derül ki a felmérésből.

 

2021 ESSA Európa leginkább keresett szoftverkészségei és -munkakörei 

Kulcsfontosságú soft- és szakmai skillek

Az elkészült tanulmány szintén megerősíti a Világgazdasági Fórum azon megállapítását, hogy a hard skillek elsajátítása mellett érdemes a nem-technológiai (transzverzális) készségekre is megfelelő hangsúlyt fektetni. Ilyen például a kritikus gondolkodás és elemzés, az ön- és időmenedzsment, csapatmunka és jó kommunikációs készségek. Természetesen a soft skilleket nehezebb fejleszteni, melyet segíthet a jövőben a valóéletből vett projektek oktatásba történő szisztematikus bevezetése.

2021 ESSA felmérés – Fontosabb soft skillek (fejlesztőknek)

A felmérésben szóba kerül, hogy az adott szakmával kapcsolatos készségeket is fejleszteni kell.

"Az egyes IT skillek – például keretrendszerek vagy programozási nyelvek ismerete – mellett kiemelten fontos, hogy az adott szakma sajátosságait, üzleti modelljét is megértsük. Hiszen csak úgy lehetséges igazán értékes terméket készíteni, amennyiben értjük a szoftver elsődleges üzleti célját."

Az ESSA tanulmány a biztonság menedzsmentet, az agilis projektmenedzsmentet és a szoftverfejlesztési életciklus ismereteket emeli ki a további fontos szempontokként.

 

Letölthető tanulmány és online bemutató

2021 őszén az ESSA a teljes tanulmány közzétette, amely a szoftverkészségek iránti jelenlegi (és jövőbeli) igényeket mutatja be Európában. A tanulmány itt érhető el: https://www.softwareskills.eu/library/needs-analysis-report-2021/

A tanulmány megjelenése óta az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség egy szoftverkészség stratégia megalapozásán dolgozott, mely bemutatására február 10-én, 10:00-tól kerül sor online. A rendezvényre az alábbi linken lehet regisztrálni: https://www.softwareskills.eu/software-skills-strategy-launch-event/