Nepáli kisműhold VIK közreműködéssel

2022. január 18.

Műegyetemi segítséggel született meg Nepál első műholdja

2022. január 13-án tett Föld körüli pályára közel 100 műholdat Elon Musk Space-X vállalkozásában a Falcon-9 rakéta, közöttük az első nepálit is. 21 műhold PQ családba  tartozik, amely ebben a kategóriában igazi áttörést jelent. A 21 között több azonos méretű a most is jól működő SMOG-P-vel (5 cm-es kocka), míg a legnagyobbak 5x5x15 cm-es testek. Az utóbbi méretben készül jelenleg egyetemünkön az MRC-100.

Rakesh Chandra Prajapati nepáli mérnök évekkel ezelőtt meglátogatta a VIK Szélessávú Hírközlő és Villamosságtan Tanszéken működő kis műhold fejlesztő csapatunkat. Ő, a néhány lelkes nepáliból álló csapat „motorja”. Ráérzett, hogy a kis pénzükkel és erős motiváltságukkal csak a SMOG-P méret megvalósítása jöhet számukra számításba. Kellett hit is hozzá, hiszen akkor még egyetlen hasonló méretű sem működött az űrben. Jött tanulni. Később, amikor napcellára nem jutott pénzük, segítségünkkel sikerült szponzorálásra bírni az Azurspace céget. Tőlük vásárolunk mi is. A kicsijeinken alkalmazott technológiával hazánkban vágattuk 4x4 cm-re a nepáli cellákat. Örömünkre szolgál, hogy megszületett, és jól működik az űrben SanoSat-1.

További érdekesség, hogy jeleit a Piszkés-tetőn lévő csillagászati megfigyelő helyen lévő műhold vevőállomáson vették a világon elsőször. 

Többet lehet megtudni honlapukon: https://amsat-np.org/transmission-protocol-for-sanosat-1/

dr.Gschwindt András

c. egyetemi docens