Űrmérnök mesterképzés 2022

2021. február 26.

Hazánkban elsőként a BME VIK-en  indulhat űrmérnöki mesterképzés 2022 tavaszán. A Műegyetemen évtizedek óta kutatóműhelyek egész sora végez űrkutatással kapcsolatos tevékenységet az elméleti kutatástól a különféle eszközök és szolgáltatások gyakorlati megvalósításán át az űrtechnológiai és űrfizikai ismeretek oktatásáig. Az egyetemen zajló űrkutatási projektek egy része berendezések építésére, míg más része különböző alkalmazásokra fókuszál. Így az egyetemen többek között foglalkoznak kisműholdak fejlesztésével, különböző fedélzeti egységek építésével, űrkommunikációval, különböző űrbeli kísérletekkel, földmegfigyeléssel, és különböző földi alkalmazásokkal. Erre a sokszínű örökségre alapozva indul el a műegyetemi űrmérnök mesterképzés, amely fő fókuszában az űreszközök fejlesztése lesz.

A hazai űrmérnök képzés célja olyan felsőfokú ismeretekkel rendelkező műszaki szakemberek képzése, akik az űrtechnológiához, űrkutatáshoz kapcsolódó, elsősorban mérnöki jellegű tervezési, fejlesztési, gyártási és üzemeltetési feladatokat képesek ellátni. A képzést elvégzettek releváns tudással rendelkeznek az űrkörnyezet sajátosságairól, a világűrbe juttatandó, ott üzemelő berendezések felépítéséről és azok létrehozásának folyamatairól, továbbá az űrberendezések földi kiszolgálását ellátó eszközök és rendszerek konstrukciójáról, elkészítéséről és üzemeltetéséről. A jól képzett szakemberekről hiány van, így a mesterképzésen végzettek könnyedén el tudnak majd helyezkedni az űrszektorban.

Az új képzés tartalmáról és a jelentkezés feltételeiről 2021. február 25-én hallgatói tájékoztatót tartottunk, melyen több mint 200 volt és jelenlegi hallgató vett részt. Mindez azt jelenti, h. az új képzés iránt már most jelentős az érdeklődés.

Űrmérnök mesterképzés tájékoztató 

https://www.urvilag.hu/magyar_korszeru_oktatas/20210301_urmernok_mesterkepzes_2022