SMOG-P és ATL-1 hírek

2020. április 6.

2020. május 6.

Öt hónapja vannak az űrben a zsebműholdak! (bme.hu)

Egyelőre még az űrben van a SMOG-P és az ATL-1, de már most egy következő kutatáshoz elegendő mennyiségű információt küldtek haza.

„Mindkét műhold berendezései kiválóan fukcionálnak. Az energiaellátással és a termikus viselkedéssel kapcsolatos aggodalmunk feleslegesnek bizonyult, köszönhetően villamos és gépész hallgatóink jó munkájának. Gondot a 380 km magasságú, lassan csökkenő tendenciájú pálya okoz, amelynek jellemzője, a Földünket körülvevő ionoszféra felső rétege, a szabad elektronokkal való telítettség. Ezek az elektronok a műholdak falán áthatolva megzavarják a fedélzeti elektronika működését. Hatásukra gyakran történik átkapcsolás a tartalékegységekre. Figyelembe véve, hogy az áramkörökben nincs űrminősített alkatrész, már az öt hónapos élettartam is nagyon jónak mondható” – hangsúlyozta a bme.hu-nak Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG projekt vezetője, hozzátéve: a pálya magasságából adódó várható élettartamuk 8-10 hónap, ami azt jeleni, hogy szeptember-október hónapokban várható az elégésük. 

Tovább

2020. április 6.

Négy hónaposak a kicsik!

Ma négy hónapja, december 6-án állt pályára a magyar SMOG-P és ATL-1, és most is rendben működnek!

Erről nem csak a műholdáthaladások idején az adatcsomagokat közvetlenül vevő rádióamatőrök, de bárki meggyőződhet, aki ellátogat a műholdak aktuális állapotát mutató, naponta többször is frissülő weboldalakra.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20200406_zsebmuholdas_honapfordulo

Az 1 egységes magyar zsebműholddal (PocketQube, 1PQ), a SMOG-P-vel kapcsolatban egyebek mellett a működési ideje alatt elküldött adatcsomagok összesített száma, az éppen sugárzott üzenet szövege, az akkumulátor üzemi feszültsége és hőmérséklete látható, de például arról is értesülhetünk, hogy mennyi ideje működik újraindulás nélkül a fedélzeti számítógép vagy a kommunikációs alrendszer.

http://gnd.bme.hu/grafana/d/jyKiTk_Wz/smog-p-status?orgId=1&kiosk

http://gnd.bme.hu/grafana/d/JMBTjxlZz/atl-1-status?orgId=1&kiosk

E-tető

Novum, 19. perctől https://mediaklikk.hu/video/novum-smog-p/#