MNB pályázat hallgatóknak

2019. szeptember 16.

A kutatási versenyre és a kiválósági ösztöndíjra 2019. október 15-ig lehet jelentkezni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy ösztönözze a BME hallgatóit a pénz jövőjével kapcsolatos világszerte zajló kutatások megismerésére, továbbgondolására, saját kutatásuk megkezdésére, szakmai véleményük megfogalmazására, egyúttal hogy a Kiírók elismerjék ezen erőfeszítéseket.

1; A pénz jövője — A jövő pénze

Milyen lesz a XXI. század pénze? Milyen új eszközök jelennek meg a bankkártyákon, mobiltelefonokon és online utalási rendszereken túl? Átveszi-e a hagyományos elszámolás szerepét a blokklánc logika – milyen szerepük lehet a kriptovalutáknak, egyáltalán hogyan hatnak az infokommunikációs technológiák és az információrendszerek a pénzügyi tranzakciókra? Milyen gazdasági, üzleti és társadalmi hatásai lehetnek a technológiai vállalkozások megjelenésének a hagyományos pénzügyi szektorban? Milyen biztonsági kihívásokat jelentenek az új „fintech” alkalmazások?

2; Zöld növekedés — Fejlődés kisebb ökológiai lábnyom mellett

Milyen tényezők hajtják és gátolják a gazdasági növekedést, és milyen megfontolások határozzák meg a gazdasági szereplők viselkedését, motivációit? Mit jelent az immanens növekedési kényszer, és ebben milyen szerepük van a pénzügyi rendszereknek? Milyen következményei vannak az ún.”mainstream”kapitalizmusban az ökológiai lábnyom növelésének? Elképzelhető-e a fejlődés az ökológiai lábnyom növekedése nélkül, esetleg annak csökkentésével? Az innovatív üzleti modellek, az állami beavatkozás hogyan csökkentheti a környezetszennyezést, az egyenlőtlenségeket, vagy az erőforrások kimerülését?

3; Mesterséges intelligencia a pénzügyi világban

Mit értünk mesterséges intelligencia (MI) alatt, mi az MI koncepció lényege? Hol húzódik a fantasztikus irodalom és a valóságos műszaki fejlődés határa? Milyen jellegzetes MI eszközök jelennek meg a pénzügy és a gazdaság különböző területein? Hogyan függ össze az adatalapúság a szenzorok forradalmával, illetve a digitális ökoszisztéma kialakulásával? Hogyan változtatja meg az adattudomány, a tömeges adatfeldolgozás (big data), a gépi tanulás a pénzügyi döntésekhez kapcsolódó feladatokat? Hogyan alakíthatják át a „hagyományos” üzleti intelligencia megoldásokat az ezekre épülő MI rendszerek? Milyen etikai és szabályozási dilemmák lépnek fel az MI alkalmazások kapcsán?

https://www.bme.hu/hirek/20190916/Megjelent_a_BME_es_az_MNB_kozos_palyazati_felhivasa