Q épület ünnepélyes átadása

2010. szeptember 2.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) új Q1 épületének avatási ünnepségére a BME 228. tanévnyitója után került sor.

A Q1 épület átadásával az utóbbi évtized talán legnagyobb új felsőoktatási létesítményét vette birtokba az egyetem. Az éppen most 100 éves Központi épület után ez lett a BME második legnagyobb épülete. Az épület két szinten , együttesen bruttó 33.400 m2 összterületű, tervezője Lázár Antal Kossuth –díjas építész.

A Q1 épület húszéves kálvária után valósult meg, hiszen ennek első tervei az elmaradt Budapesti EXPO-ra készültek, majd szinte minden kormány alatt új koncepciók születtek, illetve haltak el. Az épület végül PPP-konstrukcióban épült meg.

A szomszédos Q2 épületre éppen egy nappal korábban tett érvényes ajánlatot a Magyar Tudományos Akadémia, így várhatóan 2012-ben új kutatóközpontok költöznek ide, így az ELTE-BME-MTA hármas már európai léptékű oktatási-kutatási tömeget jelenthet.

Az épületavató rendezvényen bemutatták az új oktatási épület kivitelezésének egyes mozzanatait, nehézségeit, szépségeit, különleges építészeti megoldásait, illetve a szomszédos Q2 épület fejlesztési jövőjét. Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára is megtisztelte jelenlétével az avatót, köszöntőjében az oktatás színvonalának emeléséhez hozzájáruló infrastrukturális beruházás helyességét, a szakmai műhelyek létrehozásának szükségszerűségét emelte ki, amelyek elengedhetetlen feltételei a humánerőforrás-fejlesztés és a felsőoktatás színvonalának javításához, az ország növekedési pályára állításához. Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, köszöntőjében az épület megvalósulása mögötti széles összefogást, hatalmas munkát, erőfeszítéseket emelte ki. A kivitelezést és fejlesztést végző HÉROSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gerencsér László pedig már előretekintően emelte ki, hogy a hazai innováció fellegváraként emlegetett beruházás-együttes első lépcsőfoka ezennel elkészült, és úgy tűnik, hogy biztató irányba fordult a félbehagyott szomszédos kutatási beruházás is.