Innovációs teljesítmények elismerése

2016. november 9.

Ötödik alkalommal díjazta a Műegyetemen működő Pro Progressio alapítvány a BME előző évi legjelentősebb innovációs teljesítményeit.

Az elismerő okleveleket és az 1-1 millió Ft-os támogatást Pakucs János, a kuratórium elnöke és Józsa János rektor adták át ünnepélyes körülmények között a két nyertes kutatócsoport képviselőinek.

 Innovációs díjban részesültek:  

Hatékony módszerek a nukleáris orvosi képalkotók képminőségének javítására

Benyó Balázs, Szlávecz Ákos, Hesz Gábor BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Olyan új módszereket és algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek hozzájárulnak a nukleáris medicinában alkalmazott izotópos képalkotó eljárások pontosságának javításához, hatékonyan támogatják pontosabb készülékek tervezését, pontosabb tomográfiás eredményt szolgáltatnak és a futási idejüknél fogva alkalmazhatóak a napi klinikai gyakorlatban. 

Újszerű, gazdaságos eljárás és berendezés hulladékvizek szervesanyag-tartalmának eltávolítására és újrahasznosítására

Mizsey Péter, Manczinger József, Tóth András József, Réti Gábor,Tölgyesi László

BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Az ipari termelés során sok esetben elkerülhetetlenül keletkeznek hulladékok, melyeket, követve a körforgásos gazdaság elvét, újrahasznosítani kell. Erre a feladatra általában célorientált, új eljárást kell kidolgozni. A gyógyszergyárak esete egy tipikus példa az ilyen feladatokra, ugyanis ezekben a gyárakban a különböző termelés melléktermékeként jelentős mennyiségben keletkeznek nagy szervesanyag-tartalmú technológiai hulladékvizek, melyeket a csatornázás előtt mindenképpen kezelni kell. A kezelésnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy a hulladékvizek szervesanyag-tartalmát, újrahasznosítható formában kinyerje, és ugyanakkor a hulladékvizeket csatornázhatóvá is tegye. Erre ma már egyre inkább fiziko-kémiai módszereket alkalmazunk, lévén azok, a biológiai tisztítással ellentétben, kisebb helyigényűek és alkalmasak a szennyező anyagok visszanyerésére.

Teljes szöveg