Ismeretterjesztés felsőfokon

2016. július 4.

2016 tavaszán az Élet és Tudomány és a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a BME cikkpályázatot hirdetett.

Az oktató-kutató kategóriában  megosztott 2. díjat kapott Tóth Bálint Péter egy. adjunktus (TMIT), megosztott 3. díjban Molnár Sándor egy.docens (TMIT) és Solymos Szilárd PhD hallgató részesült.

Tóth Bálint (VIK) Mély neurális hálózatok – beszélő számítógépek mély gondolatokkal című cikkében a deep learning témakörébe vezette a hallgatóságot (a deep learning a gépi tanuló algoritmusok strukturált összessége, amelynél több rétegen keresztül próbálják kinyerni és modellezni az adatok különböző szintű absztrakcióit – szerk.). A kutató szerint az új algoritmusok a korábbiaknál jobb modellezést és nagyobb pontosságot, és akár az emberénél pontosabb képfelismerést tesznek lehetővé a mély neuronhálókkal kapcsolatban.

Molnár Sándor és Solymos Szilárd (VIK) Torlódás az interneten: ma még ellenség, ám a jövőben már barát! című cikke olyan transzport protokollt mutatott be, amely nem akadályozza ugyan a hálózatba információs csomagokban érkező adatok torlódását (amely jelenleg például képi vagy hangbeli minőségromlást okoz az internet-felhasználók számára), azonban adatvesztés esetén összegyűjti az ún. szökőkút kódolással ellátott csomagokat és az elveszett adatokat helyreállítja. Munkájuk alternatíva lehet a jövő internetére – fogalmaztak.

Gratulálunk!

Részletes beszámoló a bme.h oldalon.