ICANN Month

2021. április 13.

A series of lectures will be held during April 2021 given by experts of the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). The lectures will focus on the introduction of critical infrastrucures and the role of ICANN in the governance of the global Internet.

The event will be held online via Teams and hosted by the Department of Telecommunications and Media Informatics at the Faculty of Electrical Engineering and Informatics, BME.

SCHEDULE OF THE LECTURE SERIES:

DNS 101: An introduction to Domain Name Servers 
David Huberman - Technical Engagement Manager, ICANN
Date: 13 April, 14.15 CET 

ICANN and Internet Governance, IPv6 and Challenges with a Global Namespace
Patrick Jones - Senior Director, Global Stakeholder Engagement, ICANN
Date: 15 April, 10.15 CET :

Introduction to Internationalized Domain Names and Universal Acceptance
Sarmad Hussain - Senior Director IDN & UA Programs, ICANN
Date: 29 April, 10.15 CET 

Participation at the event is free of charge, but registration is compulsory!

registration

Az internet használata a világ jelentős része számára ma már a hétköznapi élet szerves része. Ugyanakkor kevesen látják át, hogy milyen összetett, földrajzi határokon átnyúló rendszerek, és szabályozó szervezetek együttműködése hozza létre. Az internet ökoszisztémája mára olyan komplex rendszert alkot, melyet tulajdonképp senki nem lát át igazán. Nincsen olyan ember, üzleti vállalkozás, vagy akár kormány, amely döntően befolyásolni tudná, vagy akár csak pontosan értené, esetleg előre jelezni tudná annak változási irányát. Ha mégis meg kéne nevezni egy olyan szervezetet, amely a pókháló közepéhez legközelebb van, akkor az az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), egy amerikai központú non-profit részvénytársaság volna. E társaság felel többek között a hálózaton fellelhető gépek globális címzéséhez szükséges névtér megfelelő szétosztásáért a világ felhasználói számára. Közvetett módon azonban számos más területen is van jelentősége.

Idén áprilisban a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának szervezésében az ICANN szakemberei jönnek el hozzánk virtuális formában, hogy egy három előadásból álló sorozatban beszéljenek az Internet alapvető működéséről. Először szóba kerül az tartomány név rendszert fenntartó Domain Name System felépítése és működése. E rendszer nélkül az Internet az ember számára tulajdonképp használhatatlan lenne. Ha az Internetet valaha is több részre szakadna, ennek működésére minden részében külön-külön feltétlen szükség volna. 

A második előadás az ICANN  szerepét mutatja be az Internet technikai irányításában.  Betekintést nyújt a működéséhez szükséges egyedi azonosítók, például az Internet Protocol (IPv4 és IPv6) címek adminisztrációjában, és ismerteti a globális névtér működtetésének kihívásait. Ezzel kapcsolatban szóba kerülnek az ICANN Biztonsági és Stabilitási Tanácsadó Bizottságának (ICANN’s Security & Stability Advisory Committee) legújabb útmutatásai és a névütközésekkel kapcsolatos jelenlegi munkák is.

Végül, a korábban alapvetően angol nyelvet ill. latin karaktereket használó Internetes címtér nemzetközivé tételével kapcsolatos legújabb törekvések kerülnek terítékre.  Ezek eredményeképp ma már lehetőség van arra, hogy teljes tartománynevek és e-mail címek helyi nyelveken (IDN ill. EAI), például arab, kínai, cirill, latin, japán stb. is hivatkozhatóak legyenek. Betekintést nyerhetünk egy világméretű globális szerevezeti működést igénylő komplex tevékenységbe. A szoftveralkalmazások ma még gyakran nem támogatják hatékonyan az IDN-eket és az EAI-t,  ezért az előadáson bemutatásra kerül az is, hogy milyen műveletek szükségesek  az un. Universal Acceptance (UA) technológia bevezetésére.

Az előadások angol nyelvűek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyre a http://www.tmit.bme.hu/icann oldalon van lehetőség.

« Összes esemény