Pénzügyi Informatikai Innovációs Központ jön létre a BME VIK-en

2009. március 26.

BUDAPEST, 2009. március 26. - A Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. (Morgan Stanley) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) ma írta alá a két szervezet közötti stratégiai együttműködési megállapodásról szóló szerződést. Ennek keretében a két szervezet Pénzügyi Informatikai Innovációs Központot hoz létre.

A megállapodás értelmében a Morgan Stanley és a BME mind kutatási , mind oktatási területen együttműködik, ötvözve �a Morgan Stanley pénzügyi információtechnológiai szaktudását a BME oktatási tapasztalataival. Az együttműködés számos innovatív kutatási projekt finanszírozására is kiterjed.

Ez egy igazán izgalmas projekt a Morgan Stanley számára Budapesten – nyilatkozta David Legg, vezérigazgató. – A BME jelentős tudományos háttérrel rendelkezik a matematikai és az �információtechnológiai alkalmazások kutatása és fejlesztése területén. Örömünkre szolgál, hogy szorosan együttműködhetünk a BME-vel, és így a jövőben is közösen dolgozhatunk �innovatív fejlesztéseken.

A Morgan Stanley a közelmúltban vette fel hétszázadik alkalmazottját a budapesti székhelyű Ügyviteli és Technológiai Szolgáltató Központjába. A budapesti alkalmazottak számos olyan feladatot látnak el, amelyek a vállalat pénzügyi tranzakcióinak ellenőrzését, információtechnológiáját, illetve operációs tevékenységét hivatottak támogatni.

Fontos előrelépés ez számunkra – nyilatkozta �Péceli Gábor, a BME rektora. – Folyamatosan arra törekszünk, hogy oktatási programjainkat az ipari partnerek igényeinek megfelelően alakítsuk, miközben �oktatási és kutatási infrastruktúránkat is fejlesztjük. A Morgan Stanley-vel való együttműködés mindezt lehetővé teszi számunkra. A Morgan Stanley, mint vezető pénzügyi szolgáltató, �elkötelezetten támogatja a kiemelkedő színvonalú technológiai fejlesztéseket, így külön öröm számunkra, hogy egyetemünkön megalakul a Pénzügyi Informatikai Innovációs Központ.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megalakuló� Pénzügy Informatikai� Innovációs Központ kutatás-fejlesztési tevékenységének főbb területei: pénzügyi szoftvertechnológia és fejlesztés, pénzügyi információs rendszerek technológiája, pénzügyi idősorok vizsgálata, kockázatelemzés, portfoliooptimalizálás.

A Morgan Stanleyről

A Morgan Stanley a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatató cége, amely teljes körű és kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat biztosít ügyfeleinek, vagyis vállalatoknak, kormányzatoknak, intézményeknek és magánszemélyeknek. Munkatársai a világ 35 országában található több mint 600 irodában dolgoznak.

A Morgan Stanley Magyarországon

A Morgan Stanley a Közép-Kelet Európai régióban először Budapesten nyitott irodát, 2005-ben, megalapítva a Matematikai Modellező Központot. Ezt követően a kiváló magyar pénzügyi és informatikai felsőoktatásra, a helyi munkaerő kimagasló teljesítményére, szakmai felkészültségére és nyelvtudására alapozva �2006 őszén létrehozta az új ügyviteli és technológiai szolgáltató központját Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. néven.

A magyar� leányvállalatok fő feladata az anyacég üzleti tevékenységeinek támogatása, elsősorban a pénzügy és számvitel, a banki ügyviteli, az IT üzemeltetés és alkalmazásfejlesztés, illetve a matematikai modellezés különböző területein. Tevékenységük a fent említett divíziók sikerének köszönhetően további területekkel bővül majd; globális szinten jelenleg a vállalat egyik legdinamikusabban növekedő irodája a budapesti iroda.

A Morgan Stanley és a BME

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint Természettudományi Kara 2005-től szorosan együttműködik a Morgan Stanley-vel.

  • A Morgan Stanley segítsége elengedhetetlen volt az Egyetemen oktatott “Pénzügyi információs rendszerek” kurzus elindításában és működtetésében.
  • A Morgan Stanley fő támogatója a Challenge 24 eseménynek, a BME 24 órás nemzetközi programozási versenyének. A rendezvényre évente több mint 300 csapat regisztrál a világ minden részéből.
  • A BME és a Morgan Stanley között öt kutatás-fejlesztési projekt született – háromban az Információtechnológiai divízióval, kettőben pedig a Matematikai modellező csapattal dolgozik együtt az egyetem.
  • Haller György, a Morgan Stanley európai matematikai modellezés központjának vezetője 2008-ban tiszteletbeli doktori címet kapott az egyetemtől.
  • A Morgan Stanley támogatja a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának gazdasági informatikus mesterképzését. A pénzügyi információs folyamatok szakirányban a hallgatók még több ismeretre tesznek szert a vállalati és pénzügyi informatika területén. A tantervben több, a Morgan Stanley profiljába vágó tantárgy is szerepel, mint például funkcionális programozás, pénzügyi információs rendszerek, valamint pénzügyi szoftverfejlesztés.

Szakmai információ: Levendovszky János, levendov@hit.bme.hu, 463 3547

\"\" \"\" \"\"

Az IT Business online sajtóhíre

A PrimOnline sajtóhíre

Az Edupress sajtóhíre

A Diákkapu sajtóhíre

hirfal.hu

Hír a DunaTV-ben (6:21 percnél)

A HírTV tudósítása (2009. március 26. 8:50 percnél)