Formatervezési díjat nyert a Hand-in-Scan

2015. október 2.

Design és innováció kéz a kézben

A Hand-in-Scan fejlesztő-gyártó és a Flying Objects dizájner csapat közötti sikeres együttműködés eredményeként létrehozott Hand-in-Scan Medical Trainer készülék két jelentős formatervezési díjat is elnyert . Szeptember 24-én, a Design Hét keretében került átadásra a Magyar Formatervezési díj, melynek megosztott termék díját nyerte el a készülék. Szeptember 25-én pedig a design szakma legnagyobb elismerésének számító Red Dot díjat nyerte el a formaterv ”koncepció” kategóriában.
A design Oscar-díjának számító Red Dot olyan termékeket díjaz, amelyek többek között innovatívak, funkcionálisak, tartósak, hozzáadott értékkel rendelkeznek és egy rendszerbe beágyazhatóan működnek. A díj így egyfajta minőségi és esztétikai garanciát is jelent a későbbi vásárlók, felhasználók részére. A díjat a Flying Objects dizájner csapata szeptember 25-én Szingapúrban vette át.
A Hand-in-Scan kézhigiénia ellenőrző és oktató rendszer megalkotása során a mérnök fejlesztők a dizájnerekkel alakítottak ki példa értékű együttműködést. A közös munka az első prototípusok elkészítése és validálása után kezdődött; a műszaki fejlesztések indukálták a dizájn változását és bizonyos esetekben fordítva is, az alaki döntések befolyásolták a működést. A Hand-in-Scan projekt megmutatta, hogy a formaterv nem csupán esztétikai kérdés. Nagyban befolyásolja azt is, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak majd az adott termékhez, ezt pedig a használhatóság határozza meg a külső jegyek mellett.

A HandInScan Kft. 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) spin-off vállalkozásaként. 2014-ben elkészült a „Hand-in-Scan” rendszer klinikai prototípusa, melyet azóta több mint 15 ezer egészségügyi dolgozó tesztelt. A fejlesztésben részt vett a BME mellett az osztrák Austrian Center for Medical Innovation and Technology is. A folyamatosan fejlődő koncepció már számos innovációs és üzletfejlesztési díjat nyert.