SOLSUN, a fenntartható kültéri világítás

2015. július 29.

SOLSUN – Városi szenzorhálózat, IoT megoldásokon alapuló fenntartható kültéri világítás

 

A Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség kutatási és fejlesztési projektjeinek keretében a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke négy konzorciumi partnerével, többek között a British Telecom-mal, 1,4 millió euró támogatást nyert a SOLSUN (Sustainable Outdoor Lighting & Sensory Urban Networks) projektre a 2015–2017 időszakra.

A SOLSUN projekt célja megmutatni, hogyan lehet költséghatékonyan és fenntartható módon intelligens város infrastruktúrát kialakítani a városi közvilágítási rendszer hasznosításával. Az energiafogyasztás csökkentésének és a levegőszennyezés mérséklésének segítése szerepelnek a projekt elsődleges céljai között.

A szenzorok adatokat gyűjtenek a levegőszennyezésről, a zajártalomról, a forgalomról és további klíma paraméterekről. Az összegyűjtött információkból levont következtetések segítik a városi forgalom szervezését, valamint a városokban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A megoldás révén, a gyűjtött szenzoradatokon alapulva, további szolgáltatások és alkalmazások telepíthetők és üzemeltethetők.

A BME mellett a projekt résztvevői: British Telecommunications Plc (UK), Select Innovations Limited (UK), Budapest Főváros Önkormányzata, PANNON Pro Innovációs Kft.

 

A SOLSUN projekt egy integrált technológiai platformot fejleszt, ami a BME AUT tanszéken született kutatási eredményeken és kifejlesztett SensorHUB (https://www.aut.bme.hu//SensorHUB) keretrendszeren alapszik, mind a kliens oldali adatgyűjtést, mind az adatátvitelt és adatfeldolgozást tekintve.

A SensorHUB koncepció és keretrendszer korábban is alkalmazásra került Climate-KIC projekt keretében, az URBMOBI (Urban Mobile Instruments for Environmental Monitoring) kidolgozása során. Az URBMOBI projekt integrálja a városi tömegközlekedési járművekre elhelyezett, különböző szenzorokat egyesítő mobil mérési egységeket, az adatok gyűjtését, utólagos feldolgozását, a különféle környezeti modelleket és vizualizációs technikákat, az éghajlattal kapcsolatos szolgáltatásokat, a környezetvédelmi monitorozást, valamint a területhez kapcsolódó tervezési és kutatási igényeket.

Az említett két projekt kézzelfogható feladatokat, innovatív fejlődést, nemzetközi kapcsolatrendszert és bevételt eredményeznek. Minderre építve K+F csapataink bővülnek, tapasztaltabbakká válunk nemzetközi projektek terén is, valamint további referenciákkal  gazdagodunk. Mindkét Climate-KIC projekt a Smart City koncepcióba illeszkedik. Az okos város terület mellett a SensorHUB keretrendszer célja további szakterületek támogatása. Ilyen terület a jármű és a közlekedés, az egészségügy, valamint a gyártósorok, ahol az adat gyűjtését, kezelését és elemzést tesszük hatékonnyá, egyben ezen adatokra épülő alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztést támogatjuk.