VIK sikerek a 1app versenyen

2015. március 31.

A középiskolás diákok és a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára 2015. március 28-án második alkalommal megrendezett 1app alkalmazásfejlesztő versenyre 44 csapat nevezett okostelefon-alkalmazást. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mobil Innovációs Központjának kezdeményezését piaci cégek mellett a NISZ Zrt. is támogatta.

A szervezők célja többek között az volt, hogy a magyar társadalom számára hasznos fejlesztések ötletgazdáit tovább ösztönözze, és alkalmazásaikat megismertesse a közönséggel. A díjátadón bejelentették: idén nyáron két hónapos mentorációs program indul majd, amely során a hallgatók a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötleteik megvalósításához kapnak elméleti és gyakorlati segítséget.

Az 1app alkalmazásfejlesztő verseny célja az innovatív, tehetséges középiskolások és egyetemisták felfedezésén túl a szakma és a közvélemény figyelmének felkeltése az alkalmazásfejlesztésben rejlő, hosszútávú lehetőségekre mind az üzleti, mind a közszférában.

A március 28-i konferencián a hallgatók a díjazott alkalmazásokat egy-egy negyedórás előadás keretében mutatták be, majd Dr. Pap László egyetemi tanár, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Magyar Tudományos Akadémia által delegált tagja bejelentette: továbbra is várják a vállalkozó szellemű fiatalok mobilalkalmazás ötleteit, hiszen idén ősszel megrendezik a „Közigazgatási mobilalkalmazások versenyét”.

 

Az idei versenyen a BME összesen 4 helyezést szerzett, a négy díjból kettőt a Villamosmmérnöki és Informatikai Kar hallhatói hoztak el. Szabó Levente és Elekes Tamás a Mistory című, roppant kreatív, geocaching-szerű városismereti alkalmazásukkal első helyet szereztek az „egyéb” versenykategóriában, László Balázs pedig szintén az „egyéb” kategóriában második helyezett lett Vunebo című alkalmazásával. Utóbbi alkalmazást a vonaton gyakran utazó fiatalok fogják kedvelni, mivel az alkamazás segítségével előre értesülhetünk arról, hogy melyik ismerősünkkel fogunk együt utazni egy adott járaton, így nem utólag, leszállás után derül ki, hogy valamely barátunkkal utaztunk, lehetőség nyílik személyes kapcsolataink ápolására. Egyetemünkről továbbá Jakub János és Menyhárt Hunor, vegyészmérnöki mesterszakos hallgatók szereztek helyezést Clavis Keyboard alkalmazásukkal, valamit a Webuni csapatát is erősítette BME-s hallgató Gonda Benjámin személyében.

Eredmények