Kiemelkedő VIK siker a Teaming pályázaton

2015. február 23.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara sikeresen szerepelt a Horizon 2020 keretprogram Kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése alprogramban.

A két fázisból álló pályázat célja Kiválósági Központok létrehozása vezető európai intézmények segítségével az alacsonyabb K+F+I teljesítményű országokban.A Smartpolis elnevezésű pályázatunk célja a BME VIK Egyesült Innovációs és Tudásközpont szervezetében Smart City Kiválósági Központ létrehozása.

A BME VIK  EIT alapvető törekvése, hogy komplex szakmai hátteret igénylő területeken kezdeményezze tanszékek, sőt más karok, illetve külső intézmények közötti együttműködést, multidiszciplináris követelményeket támasztó pályázatok, valamint vállalati megbízások elnyerése érdekében.

Az EIT a Horizon 2020 Teaming pályázat kidolgozásánál is épített a VIK mellett más karok kompetenciájára is, amelyet a Smart City együttműködés során az elmúlt évben megismert. A BME  különböző karai ugyanis rendelkeznek mindazzal a tudással az IK , az energetika, a közlekedés, az épületek energiatakarékos felújítása, az e-egészségügy, az intelligens hálózatok, a társadalomtudományok, stb. területén, ami a multidiszciplináris követelményeket támasztó Smart City Kiválósági Központhoz szükséges.

A pályázati kiírás szerint a konzorcium vezetője csak állami intézmény lehet. Az elmúlt évek kutatási eredményeinek hasznosítása során a BME VIK és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala között szoros együttműködés és munkakapcsolat alakult ki, így természetesen adódott, hogy a VIK az SZTNH-t kérte fel a konzorcium vezetőjének.

A külföldi partnerek kiválasztásánál a VIK korábban kiépített nemzetközi együttműködési megállapodása alapján került sor két német intézmény,  a Fraunhofer Fokus Kutató Intézet és az Urban Software Institute kiválasztására és bevonására.

A BME VIK EIT pályázata az elbírálás során a maximális 15 pontot kapta Brüsszelben.

A pályázatban elnyert támogatás az első fázisra (12 hónapos futamidő): A pályázat tervezett teljes költségvetése: 388 688 euro. Ebből a BME része 134 375 euro(100%-os támogatás intenzitás).

A Horizon 2020 Teaming pályázat második fázisában a legjobb pályázatok további 15-20 millió euro közötti támogatást kaphatnak.

A nyertesek listája elérhető itt