Ifjú űrkutatók a Műegyetemen

2015. február 18.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal – nemzetközi űrkutatási konferenciát szervezett 2015. február 13-án Budapesten.

 A "1st International Conference on Research, Technology and Education of Space" (H-SPACE 2015) címmel, hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő nemzetközi űrkutatási konferencia az űrkutatás és űrtevékenység tudományos, technológiai és oktatási kérdéseivel foglalkozott. A konferencia megszervezésének időszerűségét hazánk Európai Űrügynökséghez történő csatlakozásából adódó bővülő lehetőségei, valamint ezzel párhuzamosan a Műegyetemen folyó űrtevékenységek közös megjelenésének igénye adta. Időpontjának megválasztásával a Műegyetemen elkészített első magyar műhold sikeres pályára állítására és missziójára emlékeztünk.

A rendezvényt Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), Solymosi János elnök (Magyar Asztronautikai Társaság) és Dr. Vajta László dékán (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar) nyitotta meg.

A legelső – úgynevezett keynote – szekcióban egy magyar és egy angol előadásra került sor. Horvai Ferenc (NFM Magyar Űrkutatási Iroda) előadásának címe: ”A magyar űrtevékenység előtt álló lehetőségek az ESA csatlakozást követően”, míg Tibor S. Balint előadásának témaköre: ”Wicked Problems for NASA’s Space Technology Developments”. Ezt követően három szekció került megrendezésre (az első szekció nyelve angol, a többié magyar):

-          Bővülő ismereteink (Tudomány), 4 előadás

-          A jövő kihívásai (Technológia), 3 előadás

-          Ismereteink megosztása (Oktatás/ismeretterjesztés), 6 előadás

A Bővülő ismereteink szekcióban új tudományos eredmények bemutatására került sor az űrtevékenységhez kapcsolódó tudományterületeken. A jövő kihívásai szekcióban technológiai fejlesztési eredmények kerülnek bemutatásra. Az Ismereteink megosztása szekcióban általános, középiskolai és egyetemi felsőoktatási oktatási módszerek és tapasztalatok, valamint iskolán kívüli képzési és ismeretterjesztési formák kerülnek bemutatásra.

A 1st International Conference on Research, Technology and Education of Space egy konferenciasorozat első rendezvénye. Jövőre (2016-ban) a konferenciát a terveink szerint az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) európai űrkutatási workshopjával párhuzamosan szervezzük meg Budapesten.

Kiadvány

Űrvilág beszámoló

bme.hu tudósítás