Ünnepi ülést tartott a Kari Tanács 20221213

2022. december 15.

Ünnepi ülést tartott a VIK Kari Tanácsa 2022. december 13-án, melyen az alábbi elismeréseket adta át Charaf Hassan dékán:

 KÉPEK

Professor emeritus cím

Várady Tamás László egyetemi tanár

Várady Tamás kutatói pályáját az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében kezdte 1976-ban.  2003 és 2010 között a Geomagic Inc, amerikai egyesült államokbeli high-tech fejlesztő cég technológiai igazgatója (CTO), majd főtanácsadója volt; egyidejűleg a magyarországi leányvállalat ügyvezető igazgatója. 2010 decembere óta az IIT munkatársa, habilitált egyetemi tanár. Nemzetközileg elismert kutató;

Két fő kutatási területe:

•         komplex felületek és testek 3D-s számítógépes geometriai modellezése - matematikai reprezentációk, algoritmusok, alkalmazások;

          mérnöki visszafejtés mért ponthalmazok alapján , szabályos és szabadformájú felületek automatikus szegmentációja, görbék és felületek illesztése.

Publikációi száma az MTMT szerint: 172, ezek jelentős része magas impakt faktorú angol nyelvű, referált folyóiratokban, illetve konferencia kiadványokban jelent meg. A nemzetközi hivatkozások száma: 4000++

 

Pro Facultate 2022

Fodor József villamosmérnök, szakmérnök, MBA. Mérnöki diplomáit (villamosmérnök (1992) és világítástechnikai szakmérnök (1997)) a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerezte. MBA diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kapta 2014-ben.

1992-től folyamatosan az áramszolgáltatás területén dolgozik különböző beosztásokban.  Az elmúlt 30 évben több területen is dolgozott ÉMÁSZ, ELMŰ, végül MVM kötelékben – bár az ÉMÁSZ nem hagyta el, csak az elnevezés változott az évek folyamán.

Mindig is elkötelezett volt az ipar és az egyetem, azon belül is a VIK szoros együttműködésében, az abban rejlő szinergiák kiaknázásában és a jövő mérnökgenerációjának minél magasabb szintű képzésében. Számos ipari projektet hozott a VIK számára, közvetlenül vagy közvetve segítve azok magas szintű támogatását és eredményeinek felhasználását az áramszolgáltatás területén, bevonva több VIK tanszéket is (IIT, VET).

Gajdos Sándor c. egy. docens

Az adatbázis-kezelés és az adattárházak magas színvonalú egyetemi oktatásának, valamint ipari alkalmazásának körében végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért.

Gajdos Sándor a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME-VIK) kiemelkedő elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező  oktatója, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (BME-VIK-TMIT) tiszteletbeli docense. Szakmai életútja példamutató a hazai fiatal mérnökök számára.  30 év alatt mintegy 17 tantárgy oktatásában vett részt, amelyek a lineáris hálózatelmélet, digitális jelfeldolgozás, távközléselmélet, számítógéphálózatok, adatbázisok, valamint az információs rendszerek tervezése témakörökhöz kapcsolódnak.

A valamennyi informatikus számára kötelező Adatbázisok c. tárgyhoz írott jegyzetéből eddig mintegy 15 ezer BME informatikus hallgató sajátította el az adatbáziskezelés alapjait.

Mallász Judit újságíró

A kar középiskolai pályaorientációs tevékenységének egyik alapját képező kiadványok szervezési és szerkesztési feladatainak ellátásáért több mint egy évtizeden át, a kar szakmai eredményeit bemutató cikkek rendszeres megjelentetéséért a print és az online médiában.

Pataricza András egy. tanár

A kritikus informatikai rendszerek tervezése és fejlesztése terén elért nemzetközileg elismert tudományos eredményeiért és iskolateremtő tevékenységéért, valamint a tehetséggondozásban a Kar érdekében végzett több mint négy évtizedes munkásságáért.  

Szakmai pályafutása 1977 óta a BME VIK-hez kötődik. Az egyetem elvégzése óta a MIT tanszék munkatársa, 2007-től egyetemi tanár. Szakterületének, a hibatűrő informatikai rendszereknek nemzetközileg elismert vezető szakértője. A BME IK oktatási igazgatóhelyetteseként irányította az IBM által szponzorált „e-Business Akadémia” kidolgozását, amelynek tananyagát mintegy 30 egyetem vezette be oktatásába a világon.

1994-ben a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoportot alapított, ami a rendszermodellezés, -tervezés és -ellenőrzés nemzetközileg jegyzett kutatócsoportjává vált, harmincnál is több európai kutatási és ipari együttműködésben kamatoztatva tudását.

Aktívan részt vesz a tudományos utánpótlás nevelésében. Több OTDK nyertes dolgozat konzulense. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács Elnökségi tagja, az Informatika Tudományi Szakmai Bizottság Elnöke, TDK konzulensi és szervezői munkájáért több kitüntetésben részesült

A nemzetközi tudományos élet aktív szereplője. Több mint 150 tudományos közlemény szerzője, melyekre 1800-nál több hivatkozást kapott.

 

Címzetes egyetemi tanár címek

Magyar Gábor

41 éve dolgozik a BME VIK-en, egyetlen főállású munkahelyén: mint oktató, kutató, szolgált tanszékvezetőként, a műszaki/mérnök informatikus képzés szakbizottságának tagjaként, a VIK oktatási programok fejlesztésében, a BME stratégiai igazgatójaként, s a BME Informatikai központ kutatás-fejlesztési igazgatójaként. Jelentősen hozzájárult egyetemünk, karunk oktatási és kutatási színvonalának emeléséhez. Tevékenykedett a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) elnökeként és más tisztségeiben is. A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja volt 2000-2010 között, jelenleg ott szakértő. A NAV Mesterséges Intelligencia Munkacsoport elnöke, a Közlekedéstudományi Intézet keretében működő Mobilitás Platform Adatmenedzsment Munkabizottságának vezetője, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium Adatkezelés és kommunikáció programvezetője.

Több, mint 80 kutatási, fejlesztési, szakértési projektet szervezett és vezetett a BME-n.

Risztics Péter

Dr. Risztics Péter Károly 1969-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Oktatói, kutatói pályafutását a BME Folyamatszabályozási (jelenleg Irányítástechnika és Informatika) Tanszékén kezdte hallgatóként, majd itt is folytatta oktatóként.

1998-ban a BME rektora felkérésére megszervezte a BME Informatikai (jelenleg Közigazgatási Informatikai) Központot, melynek 2009-ig igazgatója, majd elnöke. A központ azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy az egyetem szellemi bázisát az információtechnológia- és alkalmazásfejlesztések terén szisztematikusan bekapcsolja a társadalom és a gazdaság fejlesztési és innovációs igényeinek kielégítésébe, valamint teret biztosítson a szakmailag aktív egyetemi hallgatók ötletei innovációjának támogatásához, tudományos karrierjének alakításához.

1998-tól 2010-ig, majd 2019-től a Nemzeti Hírközlési és Informatika Tanács tagja. 2014-től a Belügyminisztérium Miniszteri Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke. 2021-től a Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter elnöke.

Varjasi István

1980-ban villamosmérnöki oklevelét, 1986-ban műszaki doktori címét, illetve 1997-ben PhD fokozatát szerezte meg a BME VIK-en. 1980-tól dolgozik oktató-kutatóként a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén.   Érdeklődésének középpontja, mellyel iskolateremtővé és az ország meghatározó szakemberévé vált,  a teljesítményelektronikai átalakítók irányítástechnikájával kapcsolatos kihívások .

K+F projektek keretében folyamatos fejlesztési tevékenységet végez immár 40 éve. Több, mint 50 lezárt sikeres projektben vett részt, amelyekből később ipari termékek születtek.

 

Dékáni dicséretek

Géczy Attila, Kovács Tibor, Horváth Péter, Mahó Zoltánné, Szávecz Ákos, Kocsis Imre, Szűcs László, Kazsanitzky Viktória, Németh Gábor, Mohos András, Győri Erzsébet, Orosz György

 

Kar Kiváló (Fiatal) Oktatója 

2020

Kar Kiváló Oktatója: Csima Judit , Szirmay-Kalos László 

Kar Kiváló Fiatal Oktatója: Dobra Gábor 

2021

Kar Kiváló Oktatója: Czirkos Zoltán

Kar Kiváló Fiatal Oktatója: Csala Péter 

2022

Kar Kiváló Oktatója:Németh Krisztián 

Kar Kiváló Fiatal Oktatója: Csala Bálint 

 

VIKTérítő 2022

Tarnay Márton, Papp Inez Anna, Riedl-Kovács Jade, Venyingi Fanni, Bakondi Gábor, Deák Dorka, Milbacher Boldizsár, Cifrák Balázs, Nagy Katalin, Szabó Bence, Haragos Gergő Viktor, Varga Eszter Anna, Adravecz Nóra Bianka, Alekszejenkó Zalán, Farkas Dániel, Hajdu Zsolt, Marton Emese, Töltősi Máté, Hasznos Norbert Bendegúz, Róka Attila

 

Fotók