10 éve állt pályára a Masat-1

2022. február 11.

10 éve állt pályára Magyarország első műholdja, a MASAT-1

2012. február 13-án, helyi idő szerint 11:00-kor indították útjára az Európai Űrügynökség (ESA) által kifejlesztett Vega rakétát, fedélzetén két darab nagyobb műholddal, valamint egyetemek és főiskolák hallgatói által készített 7 darab CubeSat-tal, melyek között ott volt a Masat-1, Magyarország első műholdja. A Műegyetemen készült Masat-1 működésének közel 3 éve alatt kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 2022. szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat az űrmérnök mesterképzési szak első hallgatói.


A 10 cm élhosszúságú, kocka alakú, 1 kg alatti össztömegű Masat-1 a CubeSat szabvány szerint készült, mintegy 5 éves fejlesztés eredményeként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék hallgatói, doktoranduszai, oktatói együttműködésében, a Magyar Űrkutatási Iroda, illetve támogatók bevonásával. A fejlesztők és a több, mint 60 hazai és külföldi cég összefogása és támogatása tette lehetővé az első magyar műhold megszületését.

A rádióamatőr sávban kommunikáló műhold kifejlesztésével, pályára állításával és üzemeltetésével történelmi sikert értek el a BME oktatói és hallgatói. A pályára állítás tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyeget adott ki. A sikeres küldetéssel a szakemberek demonstrálták a meglévő tudást, technológiát és a kapcsolódó készségeket. A műhold mitegy kétszáz megabájtnyi adatot küldött: a fedélzeti rendszereinek és környezetének monitorozásakor mért adatait, valamint a Földünkről készített fényképeket. A Masat-1 élettartama a várakozásokat felülmúlva 1061 nap volt, 2015. január 9-én működő műholdként hamvadt el a légkörben.

A Masat-1 igazolta a BME-n folyó mérnökképzés magas színvonalát, amely megfelelő alapot biztosít a Villamosmérnöki és Informatikai Karon 2022. őszén induló űrmérnök mesterszak képzéshez is.