ICANN előadások a VIK támogatásával

2022. január 18.

Az internet központi szervezete az ICANN, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar támogatásával, három részből álló online előadássorozatot (webinar) szervez 2022 első felében, melynek témája az Internet működésének bemutatása. Az első alkalom február 3-án 13:00-14:00 órakor a internetes tartomány név rendszer (Domain Name System - DNS) ismteretésével foglalkozik.

Az angol nyelvű online előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Részletek.:  https://features.icann.org/event/icann-organization/icann-training-series-central-europe-and-baltics-dns101

Az internet használata a világ jelentős része számára ma már a hétköznapi élet szerves része. Ugyanakkor kevesen látják át, hogy milyen összetett, földrajzi határokon átnyúló rendszerek, és szabályozó szervezetek együttműködése hozza létre. Az internet ökoszisztémája mára olyan komplex rendszert alkot, melyet tulajdonképp senki nem lát át igazán. Nincsen olyan ember, üzleti vállalkozás, vagy akár kormány, amely döntően befolyásolni tudná, vagy akár csak pontosan értené, esetleg előre jelezni tudná annak változási irányát. Ha mégis meg kéne nevezni egy olyan szervezetet, amely a pókháló közepéhez legközelebb van, akkor az az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), egy amerikai központú non-profit részvénytársaság volna. E társaság felel többek között a hálózaton fellelhető gépek globális címzéséhez szükséges névtér megfelelő szétosztásáért a világ felhasználói számára. Közvetett módon azonban számos más területen is van jelentősége.

A series of lectures will be held during the first half of 2022 given by experts of the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). The training will focus on the introduction of critical infrastructures and the role of ICANN in the governance of the global Internet.

On the first lecture, the Internet Domain Name System is introduced: how it is architected, its components, and its data structures.


All the events will be held online. Participation is free but registration is required. For details, see: https://features.icann.org/event/icann-organization/icann-training-series-central-europe-and-baltics-dns101