Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

2021. október 26.

Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

2021. október 26.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Cisco Magyarország együttműködésében született meg a világszinten újdonságnak számító oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett több nagy informatikai cég (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszállt a megvalósításba.

 Galéria

A szabadulószoba célja az infokommunikációs ismeretek és készségek játékos és gyors elsajátítása. A szabadulószoba a legújabb hálózati megoldások első kézből való megismerésének, kipróbálásának egy teljesen új megközelítése. A játék technológiákon átívelően mutatja be a termékek API-kon (alkalmazásprogramozási felület, amely meghívása bármely programnyelvből lehetséges) keresztüli együttműködését és egy-egy fő funkcióját.

„A kormány kiemelt célja az infokommunikációs szakemberek számának növelése, erre szolgálnak az olyan szellemes megoldások is, mint a BME és a Cisco példaértékű együttműködésében megvalósult szabadulószoba. A játékos formában történő oktatás nemcsak a tudásanyag elsajátíttatásának, hanem a pályaválasztás előtt állók megnyerésének is hasznos eszköze lehet.  A nagy nemzetközi technológiai cég magyar munkatársainak elképzeléséből megszületett ötlet is jól mutatja, hogy a magyar innovatív gondolkodás világszínvonalú” – nyilatkozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

A hálózatok új generációja

Az informatikai hálózatok a gazdasági élet, az oktatás, egészségügy infrastruktúrájának elengedhetetlen részei. Jelentőségükre a pandémia méginkább rámutatott: napok, hetek leforgása alatt álltak át diákok és irodai dolgozók milliói az otthoni tanulásra és otthoni munkavégzésre. Az internetforgalom a világ különböző régióiban 25-45% között növekedett.

 „A hálózatok még sohasem voltak ennyire fontosak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt. Az adatmennyiség és eszközök száma kihívás elé állítja az üzleti szereplők IT infrastruktúráját. Erre a kihívásra adhatnak jó választ azok az új hálózatok, amelyek képesek tanulni, adaptálni a tudást és fejlődni.” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója .

Egy szoba tele technológiával

A Cisco ezen új hálózati megoldásai a Cisco Digital Network Architecture (DNA) rendszerére épülnek. A hardverközpontú megoldásokról a szoftvervezérelt hálózatokra való váltás hatalmas ugrást jelent a felhasználók számára a rugalmasság, a hatékonyság és a teljesítmény terén. Mivel ezeket nem könnyű bemutatni, érthetővé tenni az érdeklődőknek, ezért született meg a szabadulószoba ötlete, ami kézzelfoghatóbbá teszi a Cisco új megközelítését a hálózattervezésről.

Két éve, a Techtorial szakmai konferencián mutatta be a Cisco kétszobás szabadulójátékát – akkor több mint 150-en próbálták ki az izgalmas innovációt, amelyben a játékosoknak, hasonlóan a többi szabadulószobához, csapatként kell megoldaniuk a feladatokat. Most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karán állandó helyre költözött a két, egymással összefüggő szabadulószoba, melyek szórakoztató módon mutatják meg a szoftveres, API megoldások és technológiák alkalmazásának előnyeit.

Hogyan épül fel a szoba?

Mint minden szabadulószobában, a játékosok itt is kapnak egy háttérsztorit, a szobába lépve pedig egy feladatlistát és a szükséges információkat. A  kerettörténet egy okosvárosról szól, amelynek rendszereit leállás fenyegeti, a játékosoknak ezt kell elhárítani. Ehhez extra segítségeket is találnak a szobákban, amelyek kapaszkodókat nyújtanak nekik, illetve Webex kapcsolaton keresztül a szobán kívülről is kaphatnak támogatást elakadás esetén. Minden szobának megvan a saját 5 megoldandó feladata, ezek aktuális állapota egy képernyőn követhető, ám az 5. egy nagy, közös feladat: célja, hogy eljussanak az üzemeltető weboldalára a generátorok újraindításához.

 

Nyitás a diákok felé

A szobákat, story-kat folyamatosan érdemes fejleszteni, ezért merült fel az az ötlet, hogy a Cisco a diákok kezébe adja a továbbfejlesztés lehetőségét, hiszen a hallgatók jártasak az informatikában és szeretik a kihívással teli játékokat – hangsúlyozza Charaf Hassan, a BME VIK dékánja. A diákok újabb és újabb koncepciókat hozhatnak létre, amelyeket közösen fejleszthetnek tovább.

Ehhez a törekvéshez kapcsolódóan a Cisco és a BME VIK kidolgozza egy olyan DevNet fejlesztői verseny pályázati feltételeit, amelynek keretein belül díjazza a legtehetségesebb és a laborhoz kapcsolódó legjobb új megoldásokat létrehozó diákokat. A Cisco DevNet programja a Cisco-hoz kapcsolódó fejlesztői közösséget fogja össze. 500 000 fejlesztő, 60 000 partner és 3 millió hálózati mérnök számára teszi lehetővé, hogy fejlesztéseiket erre a nyitott hálózati platformra alapozzák. 

 

Kapcsolat: https://escaperoom.hit.bme.hu/

Spot fotók