Három hónapja üzemel a SMOG-1

2021. június 22.

Ma 3 hónapos a SMOG-1, a negyedik műegyetemi kisműhold, melynek állapotát élőben követhetik az érdeklődők a honlapon található műszerfalon.

Az áthaladásokat 40 vevőállomás követi rendszeresen és küldik folyamatosan az adatcsomagokat.

Három hónap telt el a negyedik műegyetemi műhold startja óta, ami azóta folyamatosan küldi az adatokat az űrből. A SMOG-1 fedélzeti rendszerei jól működnek, a spektrummérési eredmények pedig egyre nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre a csapat adatbázisában. A napelemekből bejövő teljesítmény csökkent a kezdeti értékhez képest, azonban ez sem okoz gondot az egy pont meghibásodásra tervezett, redundánsan megépített műholdnak. A fedélzeti energiamenedzsmentnek köszönhetően alacsonyabb akkumulátor feszültség esetén üzemmódot vált és energiatakarékos állapotba kapcsol, így az energiamérleg újra egyensúlyba tud kerülni. Mivel a legtöbb energiát a kommunikációs alrendszer használja, ezért a földi állomás felett való áthaladás során rendszeresen nagyobb adatsebességre kapcsol a rádió, hogy ugyanazt az adatmennyiséget rövidebb idő alatt, kevesebb energia felhasználásával továbbítsa. 

 

Eddig 57 vevőállomás küldött be sikeresen dekódolt csomagot, közülük 40-en rendszeresen követik az áthaladásokat. A legtöbb csomagot beküldő rádióamatőr OM3BC, aki az elmúlt napokban elsőként átlépte a 100 ezer beküldött adatcsomagot.  

Időközben a BME műholdvezérlő állomásra egy új 3m-es parabola antenna került a régi helyett, ami lehetővé teszi akár több tíz GHz-en működő műholdakkal való kommunikációt. Jelen pillanatban az antenna a SMOG-1 és a GRBAlpha  műholdakat követi. Utóbbi fedélzetén magyar csillagászok által készített mérőműszer helyezkedik el.

 

A SMOG-1 állapotát továbbra is élőben lehet követni a csapat honlapján található műszerfalon. https://gnd.bme.hu/smog1status