Megkezdte küldetését a SMOG-1!

2021. március 18.

Legfrissebb:

2021. március 25.

Rendkívül kalandos több lépcsős pályára állítás után SMOG-1 ma végre elkezdhette küldetését a világűrben! (2021. március 25.)
Az első életjeleket 0:49-kor észlelte a csapat Magyarország felett.
A letöltött adatok alapján a fedélzeti szenzorok kellemes 10 és 35 °C közötti hőmérsékletet mérnek, és a műhold teljesen egészséges!
Ez a parányi szerkezet jó szerencsével akár évekig szolgáltathat a világon egyedülálló eredményeket.
A sikeres pályára állítással, a SMOG és ATL-1 műholdak műegyetemi fejlesztői csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műhold küldetést tudhatja magáénak.

2021. március 22.

A SMOG-1-et szállító Szojuz-2 rakéta startja sikeres volt március 22-én reggel. A kisműhold pályára állítása március 23-án várható. 

https://www.facebook.com/smog1official

Március 22-re halasztották a Szojuz rakéra startját, közölte a Roskosmos.

https://gnd.bme.hu/smog1news/?lang=hu

Március 21-re halasztották a startot, közölte a Roskosmos.

Az M1 interjúja március 20-án Józsa János rektorral és Gschwindt András c. egyetemi docenssel:

https://hirado.hu/belfold/video/2021/03/20/uripari-kutatasok-a-muegyetemen

A tervek szerint 2021. március 20-án, 6:07 (UTC) időpontban Bajkonurból (Kazahsztán) juttatják a világűrbe a SMOG-1 kisműholdat egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakétával.
Az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével 
készült negyedik magyar műhold, mely a világ első működő 5x5x5 cm (1- PocketQube) méret}u kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére. A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli  térségben  mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata. Az orosz rakéta startja, mely 18 ország 38 műholdját juttatja  majd pályára,  itt követhető:

http://gklaunch.ru/en/

A fejlesztő csapat tagjai:  Gschwindt András, Dudás LeventeGéczy Gábor, Herman TiborHödl Emil Viktor, Kálmán Tibor, Kristóf Timur, Petróczi Balázs, Szüllő Ádám, Horváth Péter, Maróti Miklós, Szabó Lóránt, Szűcs László, Légrádi Máté.

Sajtóközlemény

bme.hu cikk

fotók