Maszkok szűrési hatékonyságának mérése

2021. február 23.

Az Elsevier kiadó Q1 rangsorolású Measurement folyóiratában jelent meg Dr. Illés Balázs és Dr. Gordon Péter cikke a maszkok szűrési hatékonyságának lézer-alapú részecskeszámláláson alapuló méréséről. A "Filtering efficiency measurement of respirators by laser-based particle counting method" című cikkben kollégáink egy új, általuk kifejlesztett maszk-minősítési módszert írnak le, melynek segítségével a COVID világjárványban kiemelt fontosságú védőmaszkok anyagának részecskeáteresztő-képessége vizsgálható és jellemezhető.

A gyors és egyszerű mérési módszer a lézer-alapú részecskeszámláló műszer segítségével kétféle jellemző értéket is meghatároz: a részecske-szűrési hatékonyságot (Particle Filtering Efficiency (PFE)) adott részecske méreteknél, valamint a koncentráció-szűrési hatékonyságot (Concentration Filtering Efficiency (CFE)) különböző aeroszoloknál.

A bemutatott mérési módszer előnyei az egyszerűség, elérhetőség és a mérésenkénti relatíve alacsony költség a láng-fotometria alapú műszerrel végzett mérésekhez viszonyítva.

A próbamérések során a KN95-ös minőségűnek jelölt 10 fajta maszkból csak 2 felelt meg az erre a típusra vonatkozó követelményeknek.

A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020-2.1.1-ED-2020-00019 alapja támogatta.

Teljes cikk