Okos szélvédőké a jövő?

2018. december 18.

2018 | 08 | 10.

 

Sajtóközlemény

Okosszélvédő

 

A SALGGLAS Zrt. vezette konzorcium, melynek tagja a BME és a TravelSoft Online Kft. több mint 977 millió Ft uniós támogatást nyert a GINOP-2.2.1-15 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson, a Széchenyi 2020 keretében. A több mint 1 milliárd forintos összköltségvetésű fejlesztés keretében Okosszélvédő kifejlesztése valósul meg.

 

A Salgglas ZRt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik. Stratégiája a nagy hozzáadott értékű, prémium szintű termékek gyártása, illetve speciális réspiaci igények kielégítése

Erre a kihívásra az elkövetkezendő időkben a szériák csökkenésével, gyártó kapacitásukkal, valamint a meglévő innovatív szakértői gárdával megfelelő választ tud adni. A 2002-es évtől a folyamatosan végrehajtott technológiai és termék fejlesztések lehetővé teszik a világszínvonalú üvegfeldolgozó eljárások alkalmazását, így a SALGGLAS megfelel az újabb európai járműfejlesztési irányzatoknak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) műszaki-természettudományi területen az ország meghatározó, első számú oktató-kutató intézménye. Hat műszaki kara lefedi a műszaki és informatikai tudományok szinte minden területét, és ezt jól egészíti ki a magas szintű természettudományi és gazdaságtudományi oktatás és kutatás. A BME nemzetközi kapcsolatai kiterjedtek, a hazai és nemzetközi pályázatok sikeres szereplője, kutatási eredményeinek hasznosításában erősen támaszkodik az ipari partnereire itthon és külföldön egyaránt. A BME Automatizálási és Alkalmazott Inf. oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenysége széles szakmai területeket ölel fel. Az összekapcsolt járművek terén is szerzett már a tanszék komoly tapasztalatokat a fejlesztés terén, a VehicleICT Platform készítése közben. Ez azért kiemelt fontosságú, mert az okosszélvédő funkciói között is lesz ehhez kapcsolódó fejlesztés.

A TravelSoft Online Kft. az informatikai piac jelentős szolgáltatója. Az idegenforgalmi üzletágban, megoldásaikat 5094 terminálon használják, hardver eszköz fejlesztéseiknek köszönhetően jelen vannak a uszoda, gyógyfürdő, szállodai üzletágban (több, mint 30.000 leszállított eszköz: online zár, kapu+elektronika, terminál, RFID karóra), robusztus foglalási és fizetési megoldásaik révén az online biztosítási, vállalati beszerzési piac szolgáltatója (2017. évben, 664.032 tranzakció, rendszereiken keresztül generált forgalom meghaladta 11,4 Mrd Ft-ot). Elsőként fejlesztett Közép-Európában komplex mobil utazási megoldást a Telenor Zrt, és a későbbiekben T-Mobile Zrt részére is. Vállalati útvonaltervező / útvonaloptimalizáló, nyomkövető megoldásukat, több, mint ötszáz eszközön használják.

A projekt jól illeszkedik a Nemzeti ágazati prioritásokba a „Fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák” és az „Infokommunikációs technológiák és szolgáltatások” terén.

A konzorciumi tagok közös fejlesztése révén cél a jelenleg ismert visszajelző és szórakoztató jármű kijelzők megjelenítési képességénél magasabb technológiai fejlettségű megoldás kidolgozása. A projekt eredményeivel a vezetés és az utazás a ma ismert megoldásokhoz képest biztonságosabbá és produktívabbá válik.

A fejlesztési folyamat során megvalósul az új rendszer globális tervezése és a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiák kifejlesztése. A folyamatokhoz kapcsolódó tesztfolyamatok is kialakításra kerülnek. Készülni fog egy tényleges demó környezet, ahol a fejlesztés fizikailag is több lépcsőben megvalósításra kerül. Az utolsó lépcsőben a demókörnyezetből kilépve valós körülmények között is ki lesz próbálva az új rendszer.

 

A fejlesztés a tervezett befejezési határideje 2020.12.31.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.