Mûegyetemi siker Hollywoodban

2010. december 6.

Sajtóközlemény

2010. december 6.

Magyar siker Hollywoodban

Kardos Sándor Metamorfózisának 360 fokos verziója nyerte a Hollywood Reel Independent Film Festival rövidfilm kategóriájának fődíját. A kísérleti interaktív filmet a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói készítették, saját fejlesztésű PanoCAST technológiát alkalmazva.

Magyar rövidfilmet is vetítenek december közepén a 2010-es Hollywood Reel Independent Film Festivalon. Több ezer film közül 30-at választottak be a fesztivál fő programjába, közöttük a Kardos Sándor rendezte „METAMORPHOSIS: Immersive Kafka” című alkotást. A magyar kísérleti film a rövidfilm kategóriában első díjat kapott.

A forgatás még 2007 végén kezdődött egy „gömbkamera” segítségével, amit egy távvezérelt minirobotra szereltek. A Franz Kafka Átváltozás című elbeszéléséből készült film moziváltozata 2009-ben jelent meg, majd 2010 nyarán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Virtuális Valóság Tudásközpontja elkészítette annak 360 fokos, interaktív DVD-verzióját. Ez utóbbi segítségével a nézők úgy érzik, mintha valójában a történet helyszínén tartózkodnának, és – az interakció révén – követhetik az egyes szereplőket, vagy rájuk „kattintva” további információt is megtudhatnak róluk. A 2010-es változat, amely Máthé Dorottya, a film New York-i producere szerint elsősorban amerikai kiadásra készült, számos más technikai és tartalmi újitást is magában foglal. A zsűri ezt a változatot érdemesítette arra, hogy díjat nyerjen a hollywoodi seregszemlén. A díjkiosztó és közönségbemutató december 16-án, a filmhez jól illeszkedő stílusú, még a harmincas években épült patináns art-deco moziteremben lesz.

„Ez az első, és tudomásunk szerint az egyetlen olyan film, amely teljes 360 fokos interakciót nyújt a nézőnek. A mozikban ma már speciális szemüvegek segítségével, 3D-ben is láthatjuk a filmeket. Ám az interneten keresztül – ezen túlmenően – mód nyílik a teljes interakcióra is, például arra, hogy körülnézzünk, vagy ránagyítsunk egy-egy részletre. Az Átváltozásban, miközben maximálisan tiszteletben tartjuk az alkotók művészi szándékát, megengedjük a nézőknek, hogy mintegy „belépjenek” a filmbe, és másképp is megélhessék azt.� A film tehát egyszerre létezik a mozivásznon, az interneten és kiállításokon, művészeti installáció formájában. Minden alkalommal kicsit más, ám mégis ugyanaz” – tájékoztat Dr. Takács Barnabás, a BME kutatója.

A kísérleti interaktív rövidfilm autentikus adaptációja Kafka híres novellájának, amelyben Gregor Samsa egyik reggel arra ébred, hogy hatalmas bogárrá változott. A film végig szubjektív kamerát használva meséli el a sztorit; Gregor perspektívájából nézve mutatja be a történéseket. Külön érdekesség, hogy Kafka jegyzeteiben kikötötte: Gregor Samsat nem szabad mutatni a filmes adaptációkban. A film ezen elvárásnak is tökéletesen megfelel.

A Takács Barnabás és kollégái által megalkotott, úgynevezett PanoCAST technológia a filmkészítésen kívül akár élő panoramikus műsorszórásra is alkalmazható. Jelenleg például párizsi sportesemények közvetítésénél használnak a csapat által kifejlesztett 360 fokos panoramikus rendszert, de hazánkban is számos koncerten és más eseményen dolgoztak már a technológiával.

A fesztivál weboldala:

http://www.hollywoodreelindependentfilmfestival.com/2010/ProgramSchedule.html#Dec16http://www.hollywoodreelindependentfilmfestival.com/2010/regent_showcase.html

Az interaktív film megtekinthető:

http://www.digitalelite.net/Metamorphosis2010_Fullversion.html

360 fokos élő sportközvetítés :

http://orange-sport.orange.fr/sport-360

További információ:

Dr. Takács Barnabás

463-2025

btakacs@emt.bme.hu