40 millió Ft értékű NI adomány hat intézménynek

2018. június 22.

Nagysebességű multimédiás tartalmak feldolgozására alkalmas hardvert fejlesztettek közösen a National Instruments Hungary Kft. és a BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai. Az ipari és oktatási célú informatikai fejlesztésekkel foglalkozó vállalat hat felsőoktatási intézmény - köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - villamosmérnöki és informatikai képzését támogatja közel 100 FPGA kártya adományozásával, amelyek értéke meghaladja 40 millió Ft-ot.

Az FPGA-k (Field-Programmable Gate Arrays), azaz újraprogramozható szilícium chipek az elmúlt 25 évben a gazdaság és a tudomány szinte minden területre betörtek. A Google, az Amazon vagy a NASA ilyen eszközöket használ az intelligens képfelismerés és feldolgozás, vagy az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok gyorsítása érdekében. Erre épülnek az 5G-s telekommunikációs próba hálózatok, de jelen vannak szinte minden hálózati routerben, továbbá ott vannak a radarokban, rendszámfelismerő kamerákban, arcfelismerő rendszerekben és a robot vezérlésekben is nagy szerepet játszanak. A National Instriuments Hungary Kft. és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös projektjük keretében válhatnak ennek a gyakorlatban is egyre széleskörűbben alkalmazott technológiának a hazai éllovasaivá. Az intézmény Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék FPGA Laboratóriuma olyan oktatási célú hardvert fejlesztett az NI szakembereinek segítségével, amely képes nagysebességű multimédiás tartalmak nagyméretű adathalmazok gyors, optimális feldolgozására.

A kártyákat CE megfelelőségi tanúsítvánnyal látták el, amelyet a TÜV Rheinland InterCert készített. Hidas Gergely, a Kft. üzletágvezetője szerint kiemelt fontosságú, hogy a felsőoktatásban résztvevők világszínvonalú berendezésekkel dolgozhassanak, azokon tanulhassanak. „Ilyen eszközökkel biztosítható, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után igazán hasznos munkát végezhessenek, illetve valódi karriert futhassanak be, akár az általunk működtetett mérnök életpálya modell keretében. – tette hozzá. Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője is korszakalkotó lépésnek tartja az együttműködés létrejöttét. „Az eszköz oktatási célú használata óriási jelentőségű, mert további távlatokat nyit meg az informatikus és a villamos mérnök képzés területén.” Józsa János rektor kiemelte, hogy a mikroelektronika nagy léptékű fejlődése megköveteli az új mérnökgenerációk felkészítését ezek alkalmazására és használatára. „A BME VIK MIT FPGA laboratóriuma vezető szerepet vállalt hazánkban ezeknek az eszközöknek a kutatásában és oktatásában egyaránt. A villamosmérnök szakos mesterhallgatók számára egy külön mellékspecializáció tárgyait is kidolgoztuk, ahol elmélyíthetik a témával kapcsolatos ismereteiket. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a hardveres témájú diplomamunkák jelentős része készült az FPGA alapú technológia felhasználásával.”

A BME-vel közös fejlesztés mellett a National Instruments Hungary Kft. úgy döntött, hogy 6 hazai felsőoktatási intézmény számára, közel 40 millió Ft értékben biztosít FPGA kártyákat, ezzel támogatva az egyetemeken jelenleg is folyó oktatói- és kutatómunkát. Az adományozás keretében a BME MIT villamosmérnöki képzése 60, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének Villamosmérnöki tanszéke 20, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara 5, míg a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara 3-3-3 kártyát kap.