Falling Walls Lab Budapest 20180612

2018. június 15.

A rendezvény történetében első alkalommal adott otthont a BME a hazai válogatónak, ahol 15 fiatal tehetség közül választották ki a jövő legígéretesebb innovátorait.

„A versenyen való részvétel maga egy siker” – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János, a BME rektora, a Falling Walls Lab Budapest zsűrijének elnöke, aki különleges kihívásként értékelte, hogy az indulóknak nagyon rövid idejük, mindössze három percük lesz fejlesztésük megismertetésére. „Az újító elmék, a tudósok gyakran állnak határvidéken, az ismert és az ismeretlen világ választóvonalán.

A mezőny előadói rendkívül változatos gazdasági és társadalmi problémákra keresték a választ: ilyen volt a drón-terrorizmus ellen felvértezett város megtervezése, a feketegazdaság visszaszorítása, az oktatás érdekessé tétele, vagy a fennakadások csökkentése a mindennapi közlekedésben.

„Elsősorban nem a versenyre való felkészülés volt a nehéz, hanem az ötlet kitalálása és a termék fejlesztése” – árulta el a bme.hu-nak Havlik Károly, a Semmelweis Egyetem (SE) MSc orvostanhallgatója, aki a DiabTrenddiabétesz monitorozó alkalmazással szerezte meg az első helyet. A társakkal végzett két évnyi munka eredményeként létrehozott okosnaplózó applikációval a betegek naponta rögzített adatai válnak elemezhetővé, így az összesítés révén órákkal korábban érkezik jelzés a várható vércukorszintről.  A fiatalok a továbbiakban azt szeretnék elérni, hogy az orvos lássa saját betegeinek adatait, ugyanakkor a páciens is segítséget tudjon kérni tőle.

„Sokféle orvosi applikáció van, de ilyen rendszerű előrejelző nincs” – emelte ki az innovátor, hozzátéve: mint a legtöbb fejlesztés, ez is csapatmunka eredménye. Testvérei, Havlik Tamás és Marcell a Műegyetemen végzett informatikusok, Bakondi Flóra projektmenedzser pedig a közelmúltban csatlakozott hozzájuk. „Testvéreim az alkalmazás informatikai oldalát biztosították, én pedig az orvosit” – ecsetelte Károly, aki megosztotta, hogy vívmányukkal szeretnének a közeljövőben piacra lépni. 

A második helyezett Fülöp Ádám, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) mérnökinformatikus mesterszakos tanulója a vakok és gyengénlátók számára létrehozott GlovEye nevű olvasóeszközt mutatta be. Ennek segítségével az írott szöveg Braille-írássá alakul, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét.

A harmadik helyezett Dávid Bálint, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) alapszakos mechatronikai mérnök hallgatója lett, aki projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta. Ezzel a speciális diagnosztikai és műtéti eljárással a hasüreg, illetve a kismedence szerveit vizsgálják, operálják. Az eszköznek köszönhetően a sebész műtét közben speciális információkat kap a beteg állapotáról, és ez megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

teljes cikk a bme.hu oldalon