VIK hallgatók sikere a jogi szoftver-fejlesztő verseny döntőjében

2018. május 3.

A magyar csapat új európai általános adatvédelmi rendeleten (GDPR) alapuló ötlete is a győztesek közé került a jogiszoftver-fejlesztő verseny 2018. április 21-i, New York-i döntőjében.

A Global Legal Hackathon idén először került megrendezésre, amerikai szervezésben. A háromfordulós verseny első fordulóját a világ minden táján egyszerre, 40 helyszínen tartották, több mint 600 csapat részvételével. A feladat szerint 48 órán belül kellett olyan szoftvert kitalálni, amely képes forradalmasítani a jogi szektort. Két típusú ötlettel lehetett előállni: private vagy public benefit kategóriában.

A nyertes csapat 6 fős, és egészen sokszínű háttérrel rendelkezik: van köztük közgazdász (Danoczy Bálint), jogász (Bihary Dániel), dizájner (Nagy Kristóf) és a BME VIK mérnökinformatikus hallgatói Bihary Gergely, Lakatos Péter és Elődi Márton.

A Wolters Kluwer által megrendezett helyi fordulót megnyerte a csapat, majd a nemzetközi selejtezőn is továbbjutottak 14 másik csapattal együtt a New York-i döntőre. A formális gála keretében megtartott döntőn szoros nemzetközi versenyben szintén győzni tudtak az ötletükkel. A versenyen nemcsak magát az ötletet, hanem a megvalósíthatóságot és az üzleti megalapozottságot is értékelik.

Az ötletük az új európai általános adatvédelmi rendeleten (GDPR) alapul. Alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy kattintással megismerhessék a róluk tárolt adatokat és azokat töröljék vagy módosítsák. Vállalatok felé pedig egy központosított felületet biztosítanak, amelyen nyomon lehet követni a beérkező kéréseket, illetve automatikus válaszadásra is lehetőséget nyújt. Mindkét szoftver egyelőre prototípus formában létezik.

A csapat weboldala: https://revealu.eu